Ambasada SAD u BiH ocijenila neustavnim osnivanje Agencije za lijekove Republike Srpske

Ulaz u Narodnu skupštinu Republike Srpske, 3. septembar 2021. Banjaluka, Bosna i Hercegovina

Neustavno je i antidejtonski formirati paralelnu Agenciju za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske (RS), rečeno je iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

To predstavlja jednostrano povlačenje ovog entiteta iz državnih institucija BiH, navedeno je odgovoru Ambasade SAD-a za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS), jednog od dva entiteta u BiH je stupio na snagu 28. juna i predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Time RS uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH što je neustavno, jer se državni Zakon o lijekovima može mijenjati isključivo u državnom Parlamentu a ne u parlamentima entiteta.

Pročitajte i ovo: Republika Srpska za sada neometano počinje preuzimati nadležnosti

"Ovakvo djelovanje ugrozit će zdravstvene ishode za građane, stvoriti regulatornu konfuziju za tu oblast industrije i narušiti stabilnost", stoji u odgovoru Ambasade SAD.

"Svi lideri u BiH imaju odgovornost da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na stvaranju boljih ekonomskih prilika i zdravstvenih ishoda za građane BiH", ističu u Ambasadi SAD.

Ovakvo djelovanje vlasti u RS-u je intenzivirano nakon jula 2021. godine, kada je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izmjenio Krivični zako BiH i učinio kažnjivim negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Pročitajte i ovo: Inzko nametnuo zabrane i kažnjavanje negiranja genocida u BiH

Radi se o prvom u nizu predviđenih zakona čijim donošenjem RS planira preuzeti državne nadležnosti, između ostalog i u oblastima odbrane, indirektnih poreza i pravosuđa.

Šta predviđa sporni zakon o lijekovima?

Zakon o lijekovima objavljen je u u Službenom glasniku RS u decembru 2021. godine, od kada je počeo da ističe rok od šest mjeseci za njegovu primjenu.

"Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS. Propisuje da Vlada RS u određenom roku imenuje direktora i druga tijela Agencije, što će Vlada RS poštovati", odgovorila je Vlada RS-a na pitanje RSE: da li će biti formirana Agencija za lijekove RS?

U februaru je Parlament RS usvojio Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi, kojim je omogućeno osnivanje entitetske agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Pročitajte i ovo: Poslanici RS završili raspravu o osnivanju neustavne agencije za lijekove

Zbog spornog Zakona o lijekovima ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić se od 6. juna nalazi na američkoj listi sankcija.

Osim SAD-a, usvajanje tog Zakona osudila je i Evropska unija, a visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upozorio kako entitetski zakon predstavlja "ozbiljno osporavanje nadležnosti Agencije za lijekove BiH".

Schmidt je 23. juna posjetio Agenciju za lijekove BiH, čije je sjedište u Banjaluci. Tada je na svom Tviter nalogu istakao kako "Agencija mora nastaviti da obavlja svoj posao kako je propisano zakonom".

Ured visokog predstavnika je 27. jula naveo ovaj zakon krši Ustav BiH i Zakon o lijekovima na državnom nivou te predstavlja nazadak u usklađivanju svog zakonodavstva s zakonima EU u dijelu koji reguliše zaštitu potrošača i zdravstvenu zaštitu

"Primjena Zakona RS imat će ozbiljne implikacije i ugrozit će zdravlje stanovnika BiH, u oba entiteta i Brčkom. Ozbiljno će ugroziti postojeće mjere zaštite javnog zdravstva i rad poduzeća koja se bave veleprodajom lijekova i medicinskih sredstava u RS-u, i ugroziti tržište lijekova i medicinskih sredstava.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.

Pročitajte i ovo: Džaferović od Ustavnog suda zatražio ukidanje Zakona o lijekovima RS

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Džaferovićevog kabineta.