Medijski prostor na Balkanu se sužava, kaže direktorica USAGM-a

Amanda Bennett, direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM), 16. jula 2020.

Medijski prostor se sužava na Zapadnom Balkanu, gdje neke vlade ponovno uvode kriminalizaciju klevete i smanjuju prostor za javnu debatu, kazala je Amanda Bennett, direktorica Američke agencije za globalne medije (USAGM) na pitanje o donošenju više kontroverznih zakona u Republici Srpskoj.

Ovaj entitet u Bosni i Hercegovini u fazi je izmjene Krivičnog zakonima kojima vlasti žele ponovno kriminalizirati klevetu, a u planu su i tzv. "zakon o stranim agentima" i LGBT+ populaciji.

"Ovo nije ništa novo. Sve ovo već viđeno tokom perioda Hladnog ili Drugog svjetskog rata kad je medijski prostor bio doslovno zatvoren. Ulazak u zatvoreno okruženje je ono što mi činimo i moramo udvostručiti naše napore kako bismo uspjeli u tome", kazala je Bennett na online briefingu s medijskim djelatnicima iz svijeta.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta Nacrt zakona koji predviđa novčane kazne za klevetu i do 60.000 eura, a koji je izazvao dosta kritika medijskih radnika i međunarodnih organizacija. Zakon se nakon javne rasprave ponovno vraća u skupštinu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Protesti protiv kriminalizacije klevete u Banjaluci

Nevladine organizacije mogle bi se naći na udaru zakona o financiranju nevladinih organizacija. One bi, kako se predlaže, morale podnijeti financijske izvještaje, a zakon daje pravo vlastima tog bh. entiteta da u te organizacije šalju inspekcije.

Predsjednik RS-a i vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je u više navrata i zakon kojim će se LGBT osobama zabraniti ulazak i rad u obrazovnim institucijama, od vrtića do fakulteta.

Pročitajte i ovo: U RS na sceni zastrašivanje LGBT i aktivista, kaže šef EU u BiH

USAGM je neovisna agencija koja emitira vijesti i informacije. Agencija nadzire Glas Amerike (VOA) i Ured za emitiranje Kube, kao i Radio Slobodna Europa/Radio Liberty, Radio Slobodna Azija, Bliskoistočne radiodifuzne mreže i Fond za otvorenu tehnologiju.

"Nastavljamo naše napore da donesemo tačne i provjerene informacije u koje će ljudi vjerovati kao i podršku medijima i novinarima na terenu. Novinari su u nikad opasnijoj situaciji", kazala je direktorica USGM-a Bennett govoreći o situaciji u regijama u kojima spomenuti mediji djeluju.