Kurti: Statut Zajednice pojašnjava pitanje priznanja Kosova

Kosovski premijer ALjbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti kazao je pred poslanicima u Skupštini Kosova da nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom pojašnjava situaciju oko priznanja Kosova.

Ovaj nacrt statuta Zajednice su Kosovu i Srbiji predstavile međunrodne diplomate 21. oktobra.

"Prvo, prema mojoj političkoj oceni, nacrtom se prekida nasleđe nepriznavanja Republike Kosovo koje je zapisano u sporazumima iz 2013. i 2015. Dakle, po mojoj političkoj proceni, nacrt pojašnjava pitanje priznanja Republike Kosovo", rekao je Kurti 3. novembra.

Premijer je rekao i da statut Zajednice zatvara mogućnost rasprave oko teritorijalnog integriteta Kosova, odnosno da Srbija više neće moći da "nameće rat zbog teritorije" ili "razmene teritorije".

"Srbija bi morala da odustane i od pretpostavke da Srbi na Kosovu žive u Srbiji ili da Srbi na Kosovu mogu imaju aspiracije za teritorijalnu secesiju ili autonomiju van Republike Kosova, mimo zakona i ustava Kosova", rekao je Kurti.

Ipak, on je podvukao da još nije zvanično prihvatio taj dokument za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja bi pripadnicima srpske zajednice na Kosovu trebala da pruži veću autonomiju.

Ocenio je i da je nacrt statuta pažljivo napisan u skladu sa slovom i duhom Ustava Kosova, te napomenuo da je predviđeno da taj dokument razmotri i Ustavni sud.

Pojasnio je i da će svaka izmena statuta za formiranje Zajednice biti izvršena nakon što je prihvati Ministarstvo lokalne samouprave Vlade Kosova uz dozvolu Ustavnog suda Kosova.

Pročitajte i ovo: Borelj: Dogovor Kurtija i Vučića nije bio moguć zbog uzajmano neprihvatljivih preduslova

Premijer je u Skupštini Kosova podneo izveštaj o nacrtu statuta koji su predstavile međunarodne diplomate, na zahtev opozicionih partija. Govorio je i o poslednjem sastanku u Briselu 26. oktobra sa predstavnicima "velike petorke".

On je nakon tog sastanka rekao da je prihvatio predlog nacrta statuta Zajednice, te da je bio spreman da potpiše sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali da se tome usprotivio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opozicija iznela kritike na račun Kurtija

Lider opozicione Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) je kritikovao premijera što nije izneo detalje nacrta statuta Zajednice.

Prema njegovoj oceni, Kurti bi prihvatanjem i potpisivanjem tog dokumenta pristao da Srbija odlučuje o unutrašnjem uređenju Kosova.

„Doneli su vam nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom i vi ste to prihvatili. Možete li nam reći šta ste radili tamo (na sastanku u Briselu) ako ga niste prihvatili. Prvo, kad ste rekli ‘hajde da potpišemo’, napravili ste grešku, koju amater nije smeo da napravi”, rekao je Krasnići.

Šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Besnik Tahiri zatražio od Kurtija da iznese detalje nacrta statuta, umesto da se poslanici o njemu obaveštavaju putem medija.

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) je rekao da su premijer i predsednica Kosova Vjosa Osmani izneli različite stavove oko statute Zajednice.

„Dok premijer tvrdi da je statut njegove Zajednice u skladu sa Ustavom, ili su mu barem tako rekli, predsednica je iznela oklevanje“, rekao je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je rekla da ne može da kaže da li je statut u skladu sa Ustavom, te navela da će ukoliko dokument bude potpisan zatražiti mišljenje Ustavnog suda.

Pročitajte i ovo: Statut Zajednice treba da razmotri Ustavni sud Kosova, kaže Osmani

Zajednica dogovorena prije deset godine

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena 2013. u okviru dijaloga Kosova i Srbije, dok su 2015., dogovoreni principi za njeno formiranje. Međutim, Ustavni sud Kosova je ocenio da ti principi nisu u skladu sa Ustavom, na šta su se kosovske vlasti pozivale i odbijale da formiraju Zajednicu.

U međuvremenu su Kosovo i Srbija februara ove godine prihvatili Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga Evropske unije, a potom je sredinom marta usaglašen i Aneks za njegovu implementaciju.

Pročitajte i ovo: Von der Leyen: Kosovo da prihvati Zajednicu opština sa srpskom većinom, Srbija de facto priznanje

Sporazum, pored ostalog, predviđa da se Srbima na Kosovu pruži određeni nivo samoupravljanja.

Strane diplomate su u nekoliko navrata potvrdile da se to pitanje odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Inače, za implementaciju sporazuma za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu do sada je su izrađena četiri nacrta statuta: Nacrt statuta Upravljačkog tima, nacrt vizije premijera Kosova Aljbina Kurtija, nacrt statuta premijera Albanije Edija Rame i nacrt statuta Udruženja koji je izradila nemačka organizacija Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Kosovo je odbijalo da je formira uz obrazloženje da može štetno uticati na unutrašnju funkcionalnost zemlje, dok Srbija insistira da se implementira onako kako je dogovorena u Briselu.