Tužilac traži 12 godina zatvora za bivšu šeficu Navaljnijevog tima

Lilija Čaniševa na moskovskom sudu u julu 2022.

Tužilaštvo je zatražilo od suda u Ufi, glavnom gradu ruske regije Baškortostan, da osudi Liliju Čaniševu(Liliya Chanysheva), bivšu šeficu tima opozicionog političara Alekseja Navaljnog, na 12 godina zatvora.

Njen advokat Ramil Gizatulin rekao je da je tužilac 26. aprila zatražio i od okružnog suda u Kirovu da je kazni sa 700.000 rubalja (8.550 dolara).

Tužilac takođe traži pet godina zatvora za njenog saoptuženog Rustema Muljukova(Mulyukov).

Čaniševa (41) uhapšena je u novembru 2022. i kasnije optužena za organizovanje ekstremističke zajednice, javne pozive na ekstremističke aktivnosti i propagiranje aktivnosti nekomercijalne organizacije koja zadire u privatnost i prava građana.

Suđenje Čaniševoj počelo je 1. marta kada je sudija Azamat Bikčurin (Bikchurin)prihvatio zahtjev tužioca da se postupak održi iza zatvorenih vrata.

Čaniševa je bila na čelu lokalne jedinice Navaljnijeve mreže regionalnih predizbornih grupa sve dok ih njegov tim nije raspustio nakon što je moskovski tužilac otišao na sud i proglasio ih "ekstremističkim".

Pročitajte i ovo: Navaljni optužen za terorizam, prijeti mu još 30 godina zatvora

Zahtjev je prihvaćen, čime je grupa zapravo stavljena van zakona.

Odbrana Čaniševe saopštila je tada da je njeno hapšenje prvo otkako je pokret zabranjen. Čini se da su optužbe retroaktivne, jer je organizacija za koju je radila raspuštena prije nego što je pravno klasifikovana kao ekstremistička.

Amnesty International je pozvao ruske vlasti da "odmah" oslobode Čaniševu, insistirajući da su optužbe za ekstremizam "lažne" i da ih treba odbaciti.

Sam Navaljni je u zatvoru od februara 2021. godine, nakon što je uhapšen mjesec dana ranije po povratku u Rusiju iz Nemačke, gdje je bio na liječenju od skoro smrtonosnog trovanja nervnim agensom tipa Novičok za koji kaže da ga je naručio predsjednik Vladimir Putin.

Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

Nekoliko opozicionih lidera i saradnika kritičara Kremlja optuženo je za osnivanje ekstremističke grupe. Mnogi Navaljnijevi bliski saradnici pobjegli su iz zemlje pod pritiskom ruskih vlasti.

Vaš browser nepodržava HTML5

Profil: Aleksej Navaljni, dobitnik nagrade Saharov