Bijela kuća potvrdila da su tražili i Navaljnog u sklopu razmjene

Cvijeće na grobu preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u Moskvu, 2. mart 2024.

Sjedinjene Države su radile na razmjeni zatvorenika koja bi uključila i ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog prije njegove smrti, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Navaljni je umro u arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima 16. februara. Sullivan je prvi dužnosnik američke vlade koji je javno potvrdio da su u to vrijeme bili u toku pregovori o zamjeni zatvorenika s Navaljnijem.

U obraćanju 1. avgusta, američki predsjednik Joe Biden rekao je da su neki od Navaljnijevih saradnika bili uključeni u razmjenu zatvorenika uključujući Liliju Čaniševu, Kseniju Fadejevu i Vadima Ostanina.

Biden je potvrdio da su među razmijenjenima novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmaševa, kao i novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, te bivši američki marinac Paul Whelan i Vladimir Kara-Murza, opozicijski aktivist, rusko-britanski državljanin.

Rusija, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja provele su 1. augusta razmjenu zatvorenika, među kojima je 16 osoba oslobođenih iz ruskog pritvora.

Pročitajte i ovo: Kurmaševa, Gershkovich, Whelan i Kara-Murza među razmijenjenim zatvorenicima između Zapada i Rusije

Navaljni, dugogodišnji borac za borbu protiv korupcije i najistaknutiji ruski opozicioni političar više od jedne decenije, imao je 47 godina kada je preminuo u ruskom zatvoru.

U vrijeme smrti, ovaj istaknuti kritičar Kremlja, služio je 19-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam koji su on, njegove pristalice, zapadni zvaničnici i drugi nazvali politički motiviranim.