Srbija posvećena razvijanju saradnje sa SAD, rekao Vučić kongresmenu Tarneru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kongresmen SAD Majkl Tarner na sastanku u Beogradu 30. avgusta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom (Michael Turner) rekao da je Srbija "posvećena dodatnom razvijanju sveukupne saradnje sa SAD".

Kako je objavljeno na Instagram profilu Aleksandra Vučića, oni su na sastanku 30. avgusta u Beogradu razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije i drugim regionalnim i globalnim pitanjima.

"Srbija je predložila uspostavljanje Strateškog dijaloga sa SAD, čime bi bilateralni odnosi dobili jasniju strukturu", stoji u saopštenju Predsedništva.

Aleksandar Vučić se zahvalio na "kontinuiranoj podršci Vašingtona na putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU".

Kako stoji u saopštenju, razgovarajući o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je poručio da "Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU, jer to vidi kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora".

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, što je priznala većina država Evropske unije, kao i Sjedinjene Države.

Kongresmen SAD Majkl Tarner na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kongresmen Tarner je rekao da "iskreno ceni napore predsednika Vučića i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu", navodi se u saopštenju Predsedništva.

Dodaje se i da je Majkl Tarner "izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije".

Predsednik Vučić se sa kongresmenom Tarnerom sastao i avgusta 2022, kada je izjavio da Srbija želi u višu fazu odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte i ovo: Srbija želi u višu fazu partnerstva sa SAD, rekao Vučić kongresmenu Tarneru

I Brnabić se sastala sa Tarnerom

I premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se sa kongresmenom SAD Majklom Tarnerom 30. avgusta, sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Kako piše u saopštenju Vlade Srbije, Brnabić je istakla da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu, kao i da je posvećena daljem unapređenju odnosa sa SAD, "posebno u oblasti telekomunikacija, IT usluga i infrastrukturnim projektima".

Branbić je takođe dodala i da je Srbija "čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti, te da se zato ulažu veliki napori za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Na oba sastanka prisustvovao je i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill).