Bivši albanski premijer Beriša stavljen u kućni pritvor

Sali Beriša na protestima nakon što mu je parlament izglasao ukidanje imuniteta kako bi se mogao suočiti s optužbama za korupciju, Tirana, 21. decembra 2023.

Albanski sud 30. decembra je naredio kućni pritvor za bivšeg premijera Salija Berišu (Sali Berisha), koji vodi opozicionu Demokratsku stranku i protiv kojeg se vodi istraga zbog moguće korupcije.

Sutkinja Prvostepenog posebnog suda za korupciju i organizirani kriminal, koji pokriva slučajeve koji uključuju visoke zvaničnike i političare, prihvatila je zahtjev tužitelja da se Beriša (79) stavi u kućni pritvor nakon što je prekršio prethodne restriktivne mjere javljanja svake dvije sedmice. Zabranjeno mu je i putovanje u inostranstvo.

Njegov advokat Genc Đokutaj (Genc Gjokutaj) rekao je da je sud takođe zabranio Beriši komunikaciju s ljudima koji nisu članovi njegove porodice koja živi s njim. Đokutaj je rekao da će se žaliti na sudski nalog.

"Nikakva krivična prijava niti novi dokazi nisu poduprli ovaj novi zahtjev", rekao je Gjokutaj i drugi Berishin odvjetnik, Sokol Mengjesi. "Nijedan od pravnih kriterija potrebnih za nametanje ili eskalaciju takvih ograničenja nije ispunjen u ovom slučaju."

Prošle sedmice parlament je izglasao oduzimanje pravnog imuniteta Beriši. Njemu lojalni zastupnici pokušali su omesti sjednicu i bojkotovali glasanje.

Pročitajte i ovo: Parlament Albanije otvorio put za hapšenje bivšeg premijera Beriše

Beriša je istragu i hapšenje okarakterisao kao političku represiju koju je naredio premijer Edi Rama, te je upozorio na "snažne proteste".

Uskraćivanje komunikacije Beriši moglo bi postati šire političko pitanje jer je on čelnik glavne opozicione stranke, piše AP.

"Demokratska partija poziva sve Albance i njihove pristalice da nastave našu borbu 'danas ili nikad' za obnovu političkog pluralizma i zasluženu kaznu Edija Rame", rekao je visoki funkcioner te stranke Luciano Boci, na konferenciji za novinare nakon što je sudac izdao nalog.

U oktobru je tužiteljstvo stavilo Berišu pod istragu zbog navodne zloupotrebe položaja kako bi pomogao svom zetu Jamarberu Mallteziju da privatizira javno zemljište za izgradnju 17 stambenih zgrada. Tužitelji tek trebaju podnijeti službene optužbe na sudu, a Beriša je još tehnički pod istragom.

"Ramina novogodišnja čestitka je hapšenje i izolacija opozicionog lidera!", napisao je na Facebooku Berišin sin Škeljzen

Rama je odbio komentirati sudski nalog kojim se nalaže kućni pritvor za Berišu.

"Hapšenje bilo koga iz bilo koje političke stranke nikada nije pobjeda bilo koje stranke," rekao je. "Stranke pobjeđuju na izborima kako bi zemlju vodile naprijed, a stranke nisu vojne organizacije koje djeluju na eliminaciji protivnika."

Za šta je optužen Beriša?

Salji Beriša

Salji Beriša (79) u oktobru je optužen da je zloupotrebio položaj tako što je pomogao svom zetu Jamarberu Maljteziju da kupi zemljište u Tirani koje je bilo u vlasništvu građana i Ministarstva odbrane te da na njemu izgradi 17 stambenih objekata.

Beriša i Maljtezi su odbacili optužbe, tvrdeći da je slučaj protiv njih pokrenula vladajuća stranka premijera Edija Rame, Socijalistička partija.

Poslanici Demokratske stranke u opoziciji su od oktobra više puta opstruirali sjednice Skupštine kako bi spriječili, kako su nazvali, vrlo autoritarnu vladavinu socijalista.

Beriša je bio premijer Albanije od 2005. do 2013. godine i predsjednik od 1992. do 1997. godine.

Sjedinjene Države su u maju 2021. i Velika Britanija u julu 2022. zabranile Beriši i članovima njegove bliske porodice da putuje u ove dvije zemlje, zbog sumnji da je umiješan u korupciju.

Samo nekoliko dana prije nego što je u oktobru otkrivena istraga o Berišinoj ulozi u zemljišnom ugovoru, opozicioni zastupnici redovno su prekidali sjednice parlamenta u znak protesta protiv odbijanja vladajućih socijalista da formiraju komisiju za istragu navodnih slučajeva korupcije u koje su navodno umiješani Rama i drugi najviši vladini funkcioneri.

Socijalisti kažu da to nije u skladu s ustavnim pravilima.

Kriza u Albaniji bila bi prepreka prijeko potrebnim reformama u trenutku kada je Evropska unija pristala započeti proces usklađivanja albanskih zakona s legislativom EU, kao dio puta te balkanske zemlje prema punopravnom članstvu u bloku.