Desna opozicija nakon isključenja pokušala na silu ući u Parlament Albanije

Poslanici desne opozicije ispred zgrade Parlamenta u Tirani, 3. oktobra 2024.

Poslanici desne opozicije u Parlamentu Albanije koji su zbog nereda u skupštini 30. septembra isključeni iz rada parlamenta, izazvali su nerede u četvrtak, pokušavši na silu ući u parlamentarnu zgradu.

Poslanici albanske desne opozicije prethodno su u ponedeljak iznijeli svoje stolice iz parlamenta i zapalili ih iz protesta zbog zatvorske kazne izrečene jednom od njihovih kolega.

Ervin Salijanji, iz najveće opozicione Demokratske partije, proglašen je prošle sedmice krivim za davanje lažnog svjedočenja u slučaju krijumčarenja droge koje je bilo usmjereno protiv brata poslanika vladajuće Socijalističke partije. Sudije su posumnjale da su neki opozicionari napravili lažne snimke.

Nakon što im nije dozvoljen ulazak u zgradu zbog nasilja u ponedeljak, 24 isključena poslanika iz opozicije pokušali su u četvrtak ući u zgradu prije početka plenarne sjednice, ali su ih zaustavili pripadnici nacionalne garde.

Uprkos verbalnim napadima na njih, poslanici vladajuće većine ušli su u skupštinsku salu i održali sjednicu. U sali je bio prisutan 71 poslanik, bez opozicije, navodi Makedonska informativna agencija (MIA).

Nakon tenzija i sukoba sa gardom i poslanicima vladajuće većine, iz opozicije su pred parlamentom postavili marionete sa likom premijera Edija Rame, njegovog brata Olsija Rame, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Fatmira Džafaja i njegovog brata Gerona Džafaja.

Pročitajte i ovo: Opozicija u Albaniji iz protesta zapalila stolice ispred parlamenta

Poslanik Flamour Noka, generalni sekretar Demokratske stranke i bivši ministar unutrašnjih poslova, polio je lutke benzinom i zapalio, baš kao što je to učinio i sa poslaničkim stolicama u ponedjeljak. Rekao je da to rade kao "gest građanske neposlušnosti".

"Napravićemo ovaj gest građanske neposlušnosti, zatim ćemo biti cijelo vrijeme u akciji. Zahvaljujem medijima što su pratili ovu akciju opozicije kao jedan od oblika borbe za demokratiju u ovoj zemlji", rekao je Noka.

Inače, u srijedu, 2. oktobra, kasno popodne Sekretarijat za etiku pri albanskom parlamentu donio je odluku kojom su poslanici koji su izazvali haos u sali i zapalili stolice ispred zgrade parlamenta isključeni sa posla na 10 dana da dva mjeseca.

Počev od 3. oktobra Flamur Noka, Gazment Bardi i Bledion Nalbati isključeni su iz Parlamenta na dva mjeseca. Za poslanika Edija Paloku ova kazna je 10 dana, dok je ostalih 20 suspendovano na 40 dana.

Opozicija je inače opisala Salijanjijevo hapšenje i osudu kao "slepi čin osvete i političkog terora protiv Demokratske partije" i optužila premijera Edija Ramu da stoji iza toga.

"Nastavićemo borbu protiv Rame koji je jedini odgovoran za ovu situaciju", rekao je novinarima šef poslaničke grupe Demokratske stranke Gazmend Bardi (Bardhi).

Rama je u izjavi pozdravio presudu suda u slučaju za koju je rekao da je "šokirao" javnost.

Opozicioni poslanici pozvali su građane da se 7. oktobra okupe u glavnom gradu Tirani na protestu protiv Rame. Oni su najavili da će blokirati puteve širom zemlje.