Odluka o razdvajanju pregovora Albanije i Severne Makedonije sa EU u oktobru, saopštio Brisel

Sedište Evropske komisije u Briselu

Evropska komisija (EK) saopštila je da čeka odluku Saveta ministara Evropske unije (EU) u oktobru da li će početak pregovora Albanije i Severne Makedonije o članstvu u EU biti razdvojeni, izjavila je u Briselu 26. septembra portparolka EK Ana Pisonero.

"Komisija želi da pregovori o poglavljima vladavine prava i osnovnim slobodama počnu što pre sa Albanijom", navela je Pisonero.

Dodala je da EK želi da pregovori sa Skopljem počnu čim Severna Makedonija ispuni uslove koje je postavio evropski Savet ministara.

Albanija će u oktobru otvoriti prvi klaster u pristupnim pregovorima sa EU rečeno je 25. septembra iz diplomatskih izvora u Briselu za Radio Slobodna Evropa.

Ambasadori država članica složili su se da na međuvladinoj konferenciji 15. oktobra Albanija otvori pet poglavlja iz tog klastera.

U dokumentu se ističe da je Albanija dovoljno pripremljena za pregovore o prvom klasteru.

Tom odlukom došlo bi do neformalnog razdvajanja Albanije od Severne Makedonije - kojoj Bugarska i ne dozvoljava napredak u pristupnim pregovorima.

Prvi klaster obuhvata poglavlja koja se odnose na nabavke, statistiku, pravosuđe i osnovna prava, slobodu, bezbednost i finansijsku kontrolu.

analizirali smo Komplikacije u isplatama EU Plana rasta za sve države Zapadnog Balkana zbog kašnjenja BiH