Zbog čega opozicija pali baklje u albanskom parlamentu?

Opozicioni parlamentarci redovno gomilaju stolice, koriste baklje, pale male vatre, pa čak i fizički otimaju mikrofone kada njihove kolege socijalisti uzmu riječ. Opozicija u Parlamentu, 4. decembra 2023.

Albanske opozicione stranke mjesecima ometaju rad parlamenta bakljama i bukom u znak protesta zbog, kako tvrde, autoritarnog upravljanja vladajuće Socijalističke partije.

Zastupnici su 7. decembra usvojili godišnji budžet i druge nacrte zakona, uprkos tvrdnjama opozicije da su ljevičarski socijalisti blokirali uspostavljanje komisija za istragu navoda o korupciji u vladi.

Ometanja su počela u oktobru neposredno prije nego što su tužioci optužili Salija Berišu (79), bivšeg premijera i predsjednika, a sada glavnog lidera Demokratske stranke desnog centra, za korupciju oko šeme kupovine zemlje koja je pod istragom u glavnom gradu Tirani.

Opozicioni parlamentarci redovno gomilaju stolice, koriste baklje, pale male vatre, čak i fizički otimaju mikrofone kada njihove kolege socijalisti uzmu riječ.

Vladajući socijalisti, predvođeni premijerom Edijem Ramom, imaju 74 od 140 mjesta u parlamentu, dovoljno da se usvoji budžet za 2024., u glasanju koje je trajalo osam minuta, i odmah zaključi sjednica.

Opozicija obećava da će pojačati svoju borbu sve dok se ne prihvati njeno pravo da formira istražne odbore.

Poremećaj u radu parlamenta može biti prepreka prijeko potrebnim reformama u vrijeme kada se Evropska unija složila da se započne proces usklađivanja albanskih zakona sa onim Evropske unije. Prošle godine, blok se složio da pokrene pregovore o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Nakon 18 mjeseci provjere, Brisel je rekao da je Albanija spremna poduzeti sljedeći korak i započeti pregovore o određenim poglavljima.

Albanija je članica NATO-a od 2009. godine.

februar 2023. Opozicija na protestima u Tirani zatražila ostavku Rame

Zbog čega opozicija protestuje?

Opozicija protestuje zbog korišćenja projekata javno-privatnog partnerstva, ili JPP, koje je pokrenuo Ramin kabinet. Pošto vladi nedostaju vlastita sredstva, kapitalne projekte stavljaju na tender sa privatnim partnerom, stranim privatnim kompanijama, koje zatim dobijaju godišnju naknadu u tom poslu nekoliko godina. (Javno-privatno partnerstvo, JPP, je dugoročna saradnja između javnog i privatnog partnera radi objezbeđivanja finansiranja, izgradnje, rekonstrukcije, upravlјanja ili održavanja infrastrukturnih i drugiho bjekata od javnog značaja i pružanje usluga od javnog značaja).

Opozicija tvrdi da je javni novac od JPP-a zloupotrijebljen za ličnu korist, a parlamentarne istražne komisije bi ispitale navodne slučajeve korupcije u koje su umiješani Rama i drugi najviši državni zvaničnici.

Dim u sali albanskog parlamenta dok su opozicioni poslanici ometali rad, 4. decembar 2023.

U septembru je bivši albanski ministar životne sredine osuđen i zatvoren, zajedno sa drugim zvaničnicima, zbog podmićivanja oko ugovora za izgradnju spalionice.

Bivši potpredsjednik vlade socijalista napustio je zemlju nakon što je optužen za korupciju u slučaju povezanom s drugom spalionicom. Bivši ministar zdravlja iz socijalista takođe je optužen za korupciju zbog ugovora o JPP-u vrijednom 100 miliona eura (100 miliona dolara) za laboratoriju za sterilizaciju i distribuciju medicinske opreme.

Vlada kaže da su zahtjevi opozicije neustavni, što je stav iznesen nakon odluke Ustavnog suda da se parlamentarna komisija ne može formirati dok pravosuđe rješava slučaj.

oktobar 2023. Lideri EU u Tirani: Šest zemalja Zapadnog Balkana u evropskom bloku što je prije moguće

Protesti ne koriste podijeljenoj opoziciji

Nakon 10 godina u opoziciji, Demokratska partija desnog centra je oslabljena i podijeljena, sa glavnom grupacijom koju predvodi Beriša, političar s najdužim stažom u postkomunističkoj Albaniji.

U maju 2021. Sjedinjene Države zabranile su Beriši i članovima njegove porodice ulazak u zemlju, a kasnije i Ujedinjeno Kraljevstvo, zbog njihove navodne umiješanosti u korupciju.

Premijer Rama kaže da Beriša iskorištava ono što je preostalo od nekada dominantne Demokratske stranke za lični profit u pravnoj bici.

Dok je ranije mogao okupiti hiljade pristalica na skupovima, Beriša je sada ograničen na ometanje sjednica parlamenta.

Nazire li se rješenje?

Opozicioni poslanici obećavaju korak dalje u protestima, bez objašnjenja kako.

Beriša je pozvao na "građansku neposlušnost", ali do sada je samo Parlament ometen. Pozivi na okupljanja nisu se pretvorili u stvarnost.

Sa svoje strane, vladajući socijalisti pokušavaju da rade normalno, ističući da je parlament odobrio najveći budžet ikada, dvostruko veći od 2013. godine kada su demokrate napustile vlast.

Obje strane se drže svojih stavova, bez naznaka da bi sjeli da pronađu rješenje, do kojeg se u postkomunističkoj Albaniji često dolazilo tek nakon intervencije međunarodnih posrednika.

Izvor: AP