Albanija izvijestila o novom iranskom hakerskom napadu

Albanski premijer Edi Rama u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu, Belgija, 13. jula 2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Albanije saopćilo je u subotu, 10. septembra, da je jedan od kompjuterskih sistema njene granične policije pogođen kibernetičkim napadom koji je došao iz istog iranskog izvora kao i raniji napad, zbog čega je Tirana prekinula diplomatske odnose s Teheranom.

U saopćenju se navodi da je noć prije otkriveno da je odašiljački sistem albanske policije bio "pod cyber napadom sličnim onom koji je (vladin portal) e-Albania pretrpio u julu."

"Preliminarni rezultati pokazuju da je napad počinila ista ruka", navodi se u saopćenju i dodaje da su vlasti privremeno zatvorile sve sisteme, uključujući i TIMS (Sistem za kompletno informatičko upravljanje), koji bilježi ulaske i izlaske na graničnim prijelazima.

Lokalni mediji izvijestili su o dugim kolonama na najmanje dva granična prijelaza na jugu.

Albanija, članica NATO-a, ove je sedmice prekinula diplomatske veze s Iranom i protjerala iranske diplomate. Bio je to prvi poznati slučaj da je neka država prekinula diplomatske odnose zbog kibernetičkog napada.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prvi prekid odnosa s Iranom zbog sajber napada

"Još jedan kibernetički napad od istih agresora, već razotkriven i osuđen od strane albanskih saveznika i prijateljskih zemalja, viđen je sinoć na sistemu TIMS", objavio je premijer Edi Rama u subotu na Twitteru, dodajući da dužnosnici koordiniraju odbrambeni rad sa saveznicima.

Albanska vlada optužila je Iran za izvođenje napada 15. jula, koji je privremeno zatvorio brojne digitalne usluge i internetske stranice albanske vlade.

Pročitajte i ovo: Paskal Milo: Napad na Albaniju je napad na sve članice NATO-a

Microsoft, FBI i drugi cyber stručnjaci pomogli su Albaniji nakon julskog napada. Microsoft je u objavi na blogu u četvrtak rekao da je ''prilično uvjeren'' da hakeri pripadaju skupini koja se povezuje s iranskim Ministarstvom obavještajne službe i sigurnosti.

Američka vlada u petak je uvela sankcije iranskoj obavještajnoj agenciji i njenom vodstvu kao odgovor na napad na Albaniju.

NATO i Europska unija također su osudili napad i podržali Albaniju.