U Albaniji se broje glasovi, Socijalistička partija vodi u većini opština

Glasači provjeravaju liste na lokalnim izborima u Albaniji, Tirana, 14. maj. 2023.

U Albaniji, dan nakon lokalnih izbora održanih 14. maja, proces prebrojavanja glasova se nastavlja u većini opština.

U većini glavnih opština vodi Socijalistička partija (SP), ali proces prebrojavanja još uvek traje.

Prvi rezultati su objavljeni u 3 opštine u kojima se glasalo elektronski, Elbasan, Kamez i Vora. Sve tri opštine osvojila je Socijalistička partija.

Prema rezultatima, u Elbasanu kandidat SP Gentijan Lataj (Llataj) osvojio je drugi mandat, pobedivši protivnika iz koalicije "Pobeđujemo zajedno" Lućijana Boćija (Luçiano Boçi).

Kamez će još četiri godine predvoditi socijalista Rakip Sulji (Suli), koji je osvojio preko 60 odsto glasova pobedivši Arjana Hodžena (Hoxhën) iz "Zajedno pobedjujemo".

U Vori, sa više od 75 odsto osvojenih glasova, socijalista Bljerim Šera (Blerim Shera) pobedio je rivala iz opozicije Indrita Hodžu (Hoxha).

Pročitajte i ovo: Kako se na izborima glasovi 'prodaju i kupuju' u Albaniji?

Brojanje je završeno samo u nekim manjim opštinama, dok se u velikim opštinama brojalo tokom cele noći i proces je još uvek u toku.

Izlaznost je, prema podacima Centralne izborne komisije, bila oko 37 odsto.

Proces glasanja je bio praćen nekim tehničkim problemima.

U nekim centrima glasanje je počelo sa zakašnjenjem zbog neispravnosti uređaja za elektronsku identifikaciju, dok je u nekima bilo problema sa pojavom poverenika, uglavnom iz Demokratske stranke.

Takođe, širom Albanije pojavili su se problemi sa opremom za biometrijsku identifikaciju i iz tog razloga je predsednik Centralne izborne komisije Ilirjan Celibaši (Celibashi) naložio da se identifikacija birača vrši putem biračkog spiska.

Elektronska identifikacija birača nije uspela na preko 500 biračkih mesta.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Tirani Juri (Yuri) Kim, Evropske unije Kristin Hofman (Christine Hoffman) i šefica posmatrača ODIHR-a Odri (Audry) Glover posmatrali su proces glasanja u nekoliko centara, a u ponedeljak se očekuje konferencija za novinare misije ODIHR-a.

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa na izborima 14. maja imalo je 3 miliona i 653 hiljade ljudi. Od ovog broja, 122.545 su bili novi glasači.

U trci za rukovodstvo 61 opštine bila su 144 kandidata.

Na izborima 14. maja registrovano je 40 partija i koalicija.