Ministar opravdava upotrebu sile pri hapšenju Ilira Mete

Policija privodi bivšeg albanskog predsjednika i sadašnjeg lidera opozicione Slobodarske partije Ilira Metu (u sredini), Tirana, 21. oktobra 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Ervin Hodža smatra da je prinudna policijska pratnja pri hapšenju bivšeg predsjednika Ilira Mete bila neizbježna.

Njegova reakcija dolazi dan nakon hapšenja Mete, koji je bio na nekoliko važnih funkcija u državnoj hijerarhiji poput predsjednika države, predsjednika Skupštine, premijera, ministra vanjskih poslova i ministra ekonomije.

On je uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije (SPAK), koje je navelo da je Meta osumnjičen za korupciju, pranje novca i prikrivanje imovine.

Njegovo hapšenje izazvalo je debate u Albaniji.

Slobodarska stranka, koju predvodi Ilir Meta, rekla je da je njegovo hapšenje "bila banditska otmica". Naveli su da je nad Metom počinjeno nasilje i da policija mora da zakonski odgovara.

Istu reakciju imala je i Demokratska stranka u opoziciji.

opširnije Uhapšen bivši predsjednik Albanije Ilir Meta

Policija je, međutim, saopštila da je Meta odbio da bude priveden i da je vrijeđao policajce, pa je, prema pravilima, "izveden iz vozila i prinudno sproveden".

Ministar Hoxha je takođe branio postupke policije, rekavši da su poštivali zakon. On je na Fejsbuku napisao da je državna policija 21. oktobra morala da izvrši hapšenje uz upotrebu sile.

"Kada državna policija, ne u Albaniji, već bilo gdje u svijetu, dobije nalog za hapšenje, nema mnogo opcija na raspolaganju, već samo jednu: da zaustavi traženu osobu i privede. Ne može ga ni obavijestiti, niti pozvati, niti se s njim može uskladiti mjesto i vrijeme pritvora, sve to nije jednostavno moguće, to su krivična djela za koja se kažnjava zatvorom", rekao je Hodža.

Slobodarska stranka je saopštila da traži imena policajaca koji su učestvovali u Metinom hapšenju, dodajući da će oni "biti kažnjeni".

U međuvremenu, Metin advokat Genc Gjokutaj rekao je da je bivši predsjednik "otet na razbojnički način".

Meta je u vrijeme kada je uhapšen putovao u sjedište stranke, na konferenciju za novinare koju je bio najavio.

Šta je rekao SPAK?

SPAK je naglasio da su Meta i njegova supruga Monika Kryemadhi, "međusobno, ali i sa drugim javnim funkcionerima, učestvovali u izvršenju više krivičnih djela".

Istrage protiv Mete počele su 2019. godine u vezi sa aferom koja se odnosi na privatizaciju Elektrodistribucije i naplatu preostalih dugova.

Tri godine kasnije, pokrenut je još jedan slučaj, nakon žalbe na neprijavljene isplate Metine stranke vrijedne hiljade eura za lobiranje u Sjedinjenim Državama.

Dva slučaja se zatim spajaju u jedan 2024. godine.

Iz Specijalnog tužilaštva saopšteno je da se Meta, u svojstvu ministra privrede, trgovine i energetike, "svojim autoritetom i uticajem umiješao u proces izbora kompanije DIA za naplatu dugova Elektrodistribucije, iako nije ispunjavala zakonske uslove.

Tužilaštvo je saopštilo da su Meta, kao predsjednik Skupštine, i njegova supruga kao poslanik, 2014. godine iskoristili svoj uticaj da uvedu kompaniju na tržište optičkih vlakana, a zatim se okoristili procentom od dobiti kompanije.

Predsjedavajući Agencije za elektronske i poštanske komunikacije (AKEP) Piro Xhixho, kome je izrečena mjera bezbjednosti "kućni pritvor", navodno je uticao na čelnike kompanije mobilne telefonije da finaliziraju sporazum, ali s druge strane sa strane, dozvolio je privatnoj kompaniji da obavlja svoju djelatnost kršeći zakon.

Između ostalog, SPAK je 21. oktobra saopštio da su Meta i Kryemadhi umiješani u koruptivne odnose sa biznismenom (SM), tako što su privremeno koristili vilu kao nagradu za nezakonit uticaj koji su izvršili na javne službenike u ekonomskom interesu dotičnog biznismena.

Kryemadhi je, po nalogu ovog biznismena, uticala da se promijeni zakon u Parlamentu Albanije, saopštio je SPAK.

Istraživanja su pokazala i da Meta i njegova supruga nisu prijavili medicinske troškove nastale u periodu 2013-2019. godine u ukupnoj vrijednosti od 106.000 eura.

Istrage su u toku, s ciljem prikupljanja dokaza i rasvijetljavanja umiješanosti drugih osoba u ove aktivnosti.