U akciji 'Vagabundo' u BiH privedeno šest osoba s dokazima iz Sky i Anom aplikacija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH tokom akcije (Ilustrativna fotografija)

Policija u Bosni i Hercegovini privela je u srijedu, 7. decembra, šest osoba osumnjičenih za trgovinu drogom.

Iz Tužiteljstva BiH su naveli da se koriste dokazi i informacije dobijene iz dešifriranih poruka poslanih preko aplikacija Sky i Anom.

Akcija nazvana “Vagabundo” provodi se na području Zavidovića, Zenice i Sarajeva u središnjoj Bosni te Bihaća na sjeverozapadu Bosne.

“U okviru akcije izvršena su lociranja i uhićenja osumnjičenih, kao i pretresi objekata i vozila. Ova organizirana grupa, pod istragom je zbog krivičnih djela neovlaštenog prometa većih količina opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu BiH, kao i zemalja regiona, te drugim povezanim kaznenim djelima”, saopćilo je državno Tužiteljstvo.

Više desetaka osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM uhapšeno je u Bosni i Hercegovini protekle godine.

Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije.

Pročitajte i ovo: Zbog SKY uređaja u BiH uhapšeni policajci i kriminalci

Dostavile su ih Tužiteljstvu BiH koje je pokrenulo istrage u okviru kojih je policija uhapsila, pored ostalih, glavnog policijskog inspektora MUP-a Republike Srpske, službenika državne policije koji je štitio zgradu Predsjedništva BiH, te šefa regionalnog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Europska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH na putu prema EU u oktobru ove godine zatražila podizanje prvih optužnica koje se odnose na SKY i ANOM.

"Od tužitelja se očekuje da efikasno finaliziraju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizlaze iz komunikacije putem SKY aplikacije", navodi se, pored ostalog, u izvještaju.

Novoimenovani glavni državni tužitelj Milanko Kajganić najavio je u intervjuu za RSE nekoliko optužnica iz ovih predmeta do kraja ove godine.

U utorak, 6. decembra, podignuta je optužnica za ubistvo Radenka Bašića, načelnika kriminalističke policije Prijedor. Optuženi su Dalibor Railić, Aleksandar Miljatović, Igor Repajić, Haris Gredelj, Mirjana Vujović, Željko Simić, Aleksandar Ivković, te Goran Gvozden