Slučaj Agrokor: Dva paralelna procesa

Dionice svih poduzeća kćeri Agrokora na zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su „u zelenom“

Iako je Agrokor potpisao sa bankama kreditorima ugovor kojim se zamrzava otplata kamata, hrvatska Vlada i dobavljači Agrokora ne odustaju od donošenja posebnog zakona pomoću kojeg bi država mogla voditi restrukturiranje kompanije.

Ruski bankari koji drže više od pola Agrokorovih kredita imaju svog čovjeka za prvu poziciju u Agrokoru – renomiranog kriznog konzultanta Antonija Alvareza III, inače u slobodno vrijeme izvođača dance muzike.

Nakon što je sinoć iz Agrokora potvrđeno da je sa bankama kreditorima postignut standstill aranžman, koji među ostalim uključuje „neovisan top menadžment“, ruski Sberbank koji zajedno sa drugom ruskom bankom VTB drži preko 50 posto ukupnih kredita potvrdio je da na čelu Agrokora žele Antonija Alvareza III, kriznog konzultanta sa 25 godina iskustva. To je čovjek međunarodne reputacije koji je među ostalim vodio restrukturiranje Lehman Brothersa, a u slobodno vrijeme pjevač je u dance-bandu.

Standstill je važan za Agrokor, jer odgađa otplatu aktualno najvećeg tereta - kamata koja godišnje iznosi 310 milijuna eura. Očekuje se da će sljedeći korak biti ubrizgavanje svježeg kredita kojim bi se platilo dospjele dugove i omogućilo nastavak normalnog rada.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka sa dobavljačima Agrokora ponovio da mu je prioritet stabilnost hrvatskog gospodarstva, da je najavljeni zakon o Agrokoru svojevrsna mreža ispod vježbača na trapezu, i da ne želi da bilo mali bilo veliki vjerovnici budu zakinuti u procesu restrukturiranja Agrokora:

„Ključ je restrukturiranje kompanije! Dakle, ovdje se mora dogoditi trenutak u kojem se vrlo jasno podvlači crta i nastaje novi trenutak, sa novim povjerenjem. Zbog toga se ide na ljude koji svojom reputacijom daju legitimitet tom procesu.“

"Ključ je restrukturiranje kompanije", poručuje Andrej Plenković

Inače, dionice svih poduzeća kćeri Agrokora na zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su „u zelenom“, odnosno vrijednost im je prema petku porasla za desetak posto.

Nakon gotovo dvosatnog sastanka premijera i Agrokorovih dobavljača, Josip Budimir Iz „Francka“ u ime dobavljača apelirao je da se što prije deblokira račune kompanija iz koncerna Agrokor, i kazao kako podržava standstill aranžman, ali - da želi i zakon:

„Kao i Vlada, i mi podržavamo zaključenje standstill aranžmana. Imamo neke svoje uvjete pod kojima bismo mu pristupili, ali smo u razgovoru s bankama postali svjesni da dinamika kojom mu financijske institucije pristupaju i ograničenja koja na institucionalnoj strani postoje za njegovu primjenu traže jednu podršku kakvu bi dao ovaj zakon, i zato smo ga podržali.“

Premijer Plenković potvrdio je da će večeras sa svojim srbijanskim kolegom Vučićem razgovarati, ne samo o Agrokoru.

„Sigurno je da ćemo se večeras vidjeti. Razgovarat ćemo o brojnim temama, dapače i o Agrokoru, s obzirom na važnost ne samo poslovanja Agrokora, nego i brojnih drugih hrvatskih kompanija u susjednim zemljama.“

Koji je Vučićev motiv da najavi da će s Plenkovićem govoriti o Agrokoru, za naš program pojašnjava novinar „Poslovnog dnevnika“ i autor knjige „Gazda“ o stvaranju Todorićevog poslovnog carstva Saša Paparella.

„Postoji veza između Todorića i Vučića. Dakle, oni su bili u izravnoj komunikaciji svih ovih godina. Kao što je Todorić plaćao hrvatskim političarima da bi po Hrvatskoj dobio neke firme, isto tako je – pretpostavlja se – plaćao i političarima u Srbiji da bi mogao ući na tamošnje tržište“, zaključuje Paparella.