Kozmetički saloni u Kabulu zatvaraju vrata

Radnice kozmetičkog salona u afganistanskoj prijestolnici Kabulu zatvaraju vrata svoje poslovnice, 24. juli.

 

Radnice pakuju opremu u kutije budući da je talibanska administracija početkom jula naredila zatvaranje svih kozmetičkih salona u zemlji u roku od mjesec dana.

Talibani navode da su zabranili kozmetičke salone jer su nudili usluge nedozvoljene u islamu.

Radnica kozmetičkog salona sakuplja opremu koju će spakovati u kutije, 24. juli.

Talibanske vlasti su prošle godine zatvorile većinu srednjih škola za djevojčice, zabranile ženama upis na univerzitete i spriječile rad žena u afganistanskom humanitarnom sektoru. Mnoga javna mjesta, uključujući kupatila, teretane i parkove, zatvorena su za žene.

Strane vlade i zvaničnici UN-a osudili su rastuća ograničenja za žene otkako su se talibani vratili na vlast u Afganistanu 2021. nakon što su porazili vladu koju su podržavale Sjedinjene Države.

Kozmetički saloni pojavili su se u Kabulu i drugim afganistanskim gradovima u mjesecima nakon što su talibani otjerani sa vlasti krajem 2001. godine, sedmicama nakon napada na Sjedinjene Države 11. septembra.

Mnogi su ostali otvoreni nakon što su se islamisti vratili na vlast prije dvije godine, ali sa prekrivenim prozorima i natpisima, odnosno reklamom.

Vlade zemalja Zapada i međunarodne organizacije signalizirale su da ograničenja za žene ometaju svaki mogući napredak ka međunarodnom priznanju talibanske administracije.

Talibanska administracija navodi da poštuje prava žena u skladu sa svojim tumačenjem islamskog zakona i afganistanskih običaja.