Talibani imenovali sankcioniranog Agu za v.d. guvernera centralne banke

Afganistanci ispred banke u Kabulu (Ilustracija)

Talibanski vrhovni duhovni vođa imenovao je Nura Ahmada Agu, koji je predmet američkih protuterorističkih sankcija, za novog vršitelja dužnosti guvernera centralne banke, saopćile su talibanske vlasti, a prenio Reuters.

Glasnogovornik talibanske administracije Zabihulah Mudžahid je rekao da će bivši guverner Hidajatulah Badri, koji je pod sankcijama SAD-a i Ujedinjenih naroda, preuzeti ulogu vršitelja dužnosti ministra rudarstva i nafte.

Imenovanja u centralnoj banci Afganistana pomno prate Sjedinjene Države, koje su zamrznule sedam milijardi dolara afganistanskih rezervi u SAD-u, nakon što su talibani preuzeli vlast 2021. poslije povlačenja stranih snaga iz te zemlje.

Washington je kasnije prebacio polovicu novca u zakladu u Švicarskoj koju nadziru američki, švicarski i afganistanski povjerenici.

Jedan od nekoliko predloženih američkih uvjeta za razmatranje dopuštanja afganistanskoj centralnoj banci pristupa sredstvima je zamjena viših talibanskih članova u instituciji iskusnim profesionalcima kako bi se banka izolirala od političkog uplitanja.

"Čini se da će se sukob između afganistanske centralne banke i međunarodnog bankarskog sustava nastaviti", rekao je Graeme Smith, viši analitičar u briselskom Međunarodnoj kriznoj skupini (International Crisis Group).

Pročitajte i ovo: Obračun talibana sa rivalskim islamističkim strankama

"Ahmad Zia Aga, sankcioniran je od strane američkog Ministarstva financija koje ga je označilo kao 'Posebno označenog globalnog terorista' zbog navodnog upravljanja sredstvima namijenjenima za bombe i za distribuciju novca talibanskim zapovjednicima i suradnicima u inozemstvu", dodao je Smith.

Mudžahid i glasnogovornik afganistanske centralne banke nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom.

Talibansko izaslanstvo nedavno se sastalo s međunarodnim diplomatima u Dohi na samitu koji su organizirale Ujedinjene nacije i ponovno pozvalo na povrat sredstava centralne banke.

Pročitajte i ovo: Koje države imaju diplomatske veze sa nepriznatom talibanskom vladom?