Talibani oslobodili austrijskog desničara iz zatvora u Afganistanu

Oslobođeni talac talibana i austrijski državljanin Herbert Fritz u razgovoru s medijima nakon iskrcavanja iz aviona, u Dohi, Katar, 25. februara 2024.

Talibani su u nedjelju oslobodili Herberta Fritza (84), austrijskog i krajnje desničarskog nacionalistu koji je uhapšen u Afganistanu prošlog maja zbog sumnje da je špijun.

Iz austrijske Vlade je rečeno da je Fritz stigao u Dohu nakon što je posredovanje Vlade Katara pomoglo da se osigura njegovo oslobađanje.

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je da radilo na osiguravanju Fritzovog puštanja na slobodu od maja i zahvalilo je Kataru i predstavništvu Evropske unije u Kabulu na pomoći u naporima da se on vrati u Austriju.

Nakon njegovog hapšenja prošle godine, austrijski list Der Standard objavio je da je Fritz otišao u Afganistan i pozitivno se izjasnio o životu u toj zemlji.

"Ovo je pomoglo da podstakne argumente protiv imigracije da je Afganistan sigurna zemlja u koju se izbjeglice mogu vratiti", navodi list.

Fritz je bio jedan od osnivača Nacionalne demokratske partije, ekstremno desničarske grupe zabranjene 1988. godine.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija stalno je vršila pritisak da se Fritz oslobodi. Stranka je navela da je Fritz u Afganistanu istraživao za knjigu.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara izrazilo je zahvalnost afganistanskoj talibanskoj administraciji na saradnji u oslobađanju državljanina Austrije.

Dokumentacioni centar austrijskog otpora, koji prati aktivnosti krajnje desnice, opisao je Fritza kao aktivnog učesnika u političkim krugovima ekstremne desnice.

Pročitajte i ovo: Djevojkama u istočnoj afganistanskoj pokrajini zabranjen kontakt s medijima