Panjšir - jedino mjesto otpora talibanima u Afganistanu

Od kada su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, nakon brze operacije u glavnom gradu Kabulu, hiljade Afganistanaca je krenulo za Panjšir, bilo da se pridruže otporu ili budu na sigurnom.

U Panjširu je Ahmad Masud, sin čuvenog komandanta mudžahedina Ahmada Šaha Masuda, kojeg je Al Kaida ubila dva dana prije napada 11. septembra 2001., koji je formirao borbenu snage od oko 9.000 ljudi, rekao je za AFP portparol Maisam Nazari.

Fotografije načinjenje tokom vježbe prikazuju desetine regruta koji izvode različite vježbe kako bi se pripremili za sukob s talibanima.

Druge fotografije prikazuju nekoliko oklopnih vozila kako se kreću dolinom sjeveroistočno od Kabula.

Nacionalni front otpora ima dva glavna cilja: spriječiti dalje krvoproliće u Afganistanu i promovisati tranziciju zemlje na novi sistem vlasti.

Međutim, prema riječima portparola Nazarija, grupa je spremna i za sukobe, a ako talibani ne budu željeli pregovarati - naići će na otpor u cijeloj zemlji.

"Uslov za mirovni sporazum sa talibanima je decentralizacija - sistem koji garantuje pravdu, jednakost, prava i slobodu za sve", rekao je portparol snaga otpora.

U Afganistanu će doći do "dugoročnog sukoba" ako se talibani ne dogovore mir, upozorile su snage otpora.

Dok talibani preuzimaju kontrolu nad većim dijelom Afganistana, portparol Nacionalnog fronta otpora kaže optimistično da su lokalne militantne grupe u nekim okruzima već počele pružati otpor talibanima i sarađivati ​​sa snagama Masuda.

Cilj otpora je trenutna zaštita Panjšira i lokalnog stanovništva, rekao je portparol Nazari.

Osim Masudovih snaga, u Panjđiru se trenutno nalazi i više od 1.000 raseljenih ljudi iz različitih dijelova Afganistana, rekao je portparol.

Određeni broj intelektualaca, žena i aktivista za ljudska prava i političara koji se "osjećaju ugroženima od talibana" sada se sklanjaju u Panjšir, rekao je Nazari.

Masud je zatražio oružje od Sjedinjenih Država putem poziva koji je objavio Washington Post.

Prema riječima portparola Nazarija, otpor snaga Masuda i drugih širom Afganistana od vitalnog je značaja za promjenu zemlje.