Apsolutna moć: Zapanjujuće lične fotografije Nicolaea Ceausescua

  • RSE

Porodična arhiva fotografija otkriva život iza javne fasade zloglasnog komunističkog diktatora u Rumuniji, Nicolaea Ceausescua Internet kolekcija fotografija iz komunizma (ustupljena fotografija)

Piše: Amos Chapple i Eugen Tomiuc​ | Priredila: Elvisa Tatlić

Porodična arhiva fotografija otkriva život iza javne fasade zloglasnog komunističkog diktatora u Rumuniji, Nicolaea Ceausescua

Nicolae Ceausescu, sa zavijenim prstima, gleda suprugu Elenu kako puca iz puške tokom novogodišnjeg lova 1976. godine.

Ceausescu šiba po leđima rumunskog diplomatu dok čuči nad trupom zeca. Fotografija je snimljena tokom lovnog putovanja sa šefovima rumunskih diplomatskih misija 1969. godine.

Ceausescua posmatra red tek ubijenih medvjeda u Bistriti, sjeverna Rumunjska, 1972. godine.

Ove slike su neke od gotovo 6.000 fotografija objavljenih na mreži u arhivi fotografija koju su kreirali rumunski Nacionalni arhiv i državni institut za istraživanje zločina komunizma.

Ceausescu posipa snijeg po glavi svoje supruge tokom još jednog putovanja u lov 1976. godine.

Arhiva se uglavnom fokusira na period od 1965. godine, kada je Rumunijom vladao Ceausescu, do njihovog svrgavanja i pogubljenja 1989. godine.

Elena se mazi sa sinom Nicuom, naslednikom Nicolaea Ceausescua.

Stotine fotografija u arhivi proizašle su iz lične kolekcije Ceausescuovih fotografija, a predstavljaju zloglasni par i njihov uži krug u iskrenim momentima.

Ceausescu tokom novogodišnje zabave 1976. godine.

Nicu Ceausescu (u sredini) s neidentificiranim ženama tokom zabave 1976. godine. Mlađi Ceausescu osuđen je na zatvor nakon što su mu ubijeni roditelji i umro je od bolesti jetre u Beču 1996. godine u dobi od 45 godina.

U arhivi se nalaze i hiljade službenih fotografija iz vremena Ceausescuove vladavine.

Mnoštvo se okuplja po dolasku Nicolaea Ceausescua u Pitesti, blizu Bukurešta, 1966. Fotografija je snimljena godinu dana nakon što je bivši obućarski šegrt prešao na vlast u Rumuniji.

Ceausescuova vladavina započela je nadom nakon što je ukinuo ograničenja slobode govora, i odlučno se usprotivio invaziji Sovjetskog Saveza na Čehoslovačku 1968. godine, stavu koji mu je pružio široku podršku kod kuće i sa Zapada.

Žene u sjeverozapadnoj županiji Bihor, koja ima značajnu etničku mađarsku zajednicu, pozdravljaju Ceausescua. Znak prikazan u pozadini glasi kao pjesma: „Rumunji i Mađari, mi ispunjavamo svoju dužnost; ruke jače, umovi ljepši; stranka, Ceausescu, Rumunija, za nas su najdragocjenije stvari na svijetu. "”

Do 1970-ih, Ceausescu i njegov komunistički režim počeli su usmjeravati zemlju u eru ugnjetavanja i gotovo srednjovjekovne nevolje za obične Rumune, koji su tada bili prisiljeni razveseliti svoje mučitelje.

Djeca plješću Ceausescuovoj koloni u Sibiuu 1967. godine.

Najviše uznemirujuće slike u arhivi su iz ličnih kolekcija Ceausescua, napravljene dok su uživali između službenih zaruka, ponekad na bizarne i uznemirujuće načine.

Medvjed nakon što je ubijen tokom jednog od Ceausescuvih putovanja u lov sa cigaretom u nosnici, naočalama i kapom.

Rumunski zvaničnici pripremaju se da ih Ceausescu tuče štapom dok čuče nad mrtvim zecom 1969. godine.

U arhivi se nalazi nekoliko slika ovog ponižavajućeg rituala, koji je nazvan "lovačko krštenje". Prema svjedocima, nijedan pratilac lova nije izbjegao obred, čak ni Ceausescuov sin. Jedan zvaničnik prisjetio se vladara koji je objavio da "Nicu mora cijeli život pamtiti svoje krštenje" prije nego što je sina nasilno pretukao štapom.

Muškarci nose trup medvjeda iz šume za Ceausescuovu inspekciju tokom lova 1972. godine.

Ceausescu ispaljuje strijelu na odmoru u Moldaviji 1976. godine.

Autoritarni vladar trči sa psom na nepoznatom mjestu zimi 1981. godine.

Neke slike iz kolekcije Ceausescua bilježe dane mladog para kao lijeve radikale prije njihovog uspona na vlast.

Nicolae (u crnoj jakni) i Elena Ceausescu (sa bijelom bluzom) na balkonu s pogledom na Univerzitetski trg u Bukureštu. Par je pozdravio dolazak sovjetskih trupa u Rumuniju nakon puča koji je svrgnuo pro-nacističkog vladara u zemlji u avgustu 1944. godine.

Mlada Elena Ceausescu (centar lijevo) s prijateljima na balu.

Nicolae Ceausescu (lijevo) na paradi pozdravljajući sovjetske snage u avgustu 1944.

Elena i Nicolae Ceausescu na novogodišnjoj zabavi 1988. To je jedna od posljednjih fotografija para pohranjenih u arhivi.

Gotovo tačno godinu dana nakon što je snimljena ova fotografija, njih dvoje su bili prisiljeni pobjeći od razjarene gomile nakon smrtonosnog suzbijanja antivladinih demonstranata u zapadnom gradu Temišvaru.

Nakon pokušaja bjekstva na sigurno helikopterom, supružnici su zarobljeni i kasnije pogubljeni u dvorištu provincijske vojne kasarne na Božić, 25. decembra 1989. godine.