Počelo suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki

Abdulah Skaka ispred suda u Sarajevu, 31. januara 2024.

Čitanjem optužnice u srijedu je na Općinskom sudu u Sarajevu počelo suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva i bivšem ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kataru, Abdulahu Skaki.

On je prošlog septembra negirao krivcu za korupciju, nezakonito zapošljavanje, zloupotrebu položaja, povredu izbornog integriteta, i druga djela za koja Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tvrdi da je počinio kao gradonačelnik Sarajeva između 2016. i 2021. godine.

Na ovu javnu funkciju je izabran kao kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

U istom predmetu su optuženi Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja, zaposlenici sarajevske gradske uprave koji su se prethodno izjavili da nisu krivi.

podsjetite se Potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Sarajeva za korupciju

Petooptužena Džanela Kacila je ranije priznala krivicu i potpisala sporazum sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo.

Tužitelji su u uvodnim riječima ovaj slučaj okarakterisali kao udžbenički primjer visoke korupcije koji sadrži sva tri krivična djela koja nagrizaju temelje našeg društva - nezakonito zapošljavanje, krađu budžetskog novca, i namješanje izbora za javne pozicije.

Odbrana je izjavila da neće iznositi dokaze da nema visoke korupcije jer smatra da njihovi klijenti nisu ni optuženi za visoku korupciju.

Za šta tužilaštvo tereti Skaku?

Tužilaštvo tvrdi da je Skaka odmah po stupanju na dužnost gradonačelnika nezakonito zaposlio četiri savjetnika.

Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta grada dajući grantove nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice.

"Novac iz budžeta koji je bio predviđen za povratničku populaciju, usmjerio je za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u Opštini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica. Tereti se i za zloupotrebe javne nabavke za dovođenje projekta bolida Formule E", saopštili su tada iz tužilaštva, navodeći da je budžet Sarajevo oštećen za 116.000 maraka (oko 60.000 eura).

Skaka se tereti i da je vijećnicima obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama. Sve to kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Bogić Bogićević je tada povukao svoju kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva, nakon prekida konstitutivne sjednice Gradskog vijeća zbog nedostatka kvoruma, nakon što je više vijećnika napustilo zasjedanje zbog uočenih nepravilnosti u glasanju.

Odmah po Skakinom hapšenju, 23. maja 2023. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru njegovog razrješenja sa mjesta ambasadora u Kataru.

čitajte Skaki i Hadžibajriću oduzeti mobiteli zbog sumnje u trgovinu utjecajem