Autoprevoznici traže obustavu licenciranja

Ilustrativna fotografija

Autoprevoznici iz Republike Srpske stupili su u proteste 7. oktobra zahtijevajući prestanak primjene Pravilnika o licenciranju prevoznika u međunarodnom transportu koji je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Trenutno je blokirana robna razmjena na graničnim prelazima BiH iz RS ka Srbiji i Hrvatskoj, a prevoznici najavljuju i potpunu blokadu granica i saobraćajnica. Tvrde da su novim pravilnikom predviđeni neizdrživi nameti za prevoznike.

Sa druge strane, u Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da je pravilnik u skladu sa evropskim standardima, te da su protesti instrumentalizovani od strane onih prevoznika koji ne plaćaju dažbine državi.

Već peti dan na najprometnijim saobraćajnicama u RS saobraćaj se odvija otežano, a blokiran je robni transport na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine iz tog entiteta prema Srbiji i Hrvatskoj zbog protesta autoprevoznika u RS koji traže povlačenje iz upotrebe državnog Pravilnika o licenciranju za prevoz robe i putnika u međunarodnom transportu.

Prevoznici su odbili i današnju ponudu ministra transporta i komunikacija BiH Rude Vidovića da se rok za licenciranje produži do 8. decembra ove godine.
Prevoznici su odbili i ponudu ministra transporta i komunikacija BiH Rude Vidovića da se rok za licenciranje produži do 8. decembra ove godine


Na cestama se nalazi, prema tvrdnjama samih prevoznika, više od 800 kamiona. Predstavnik prevoznika koji protestuju Nikola Grbić navodi kako se pravilnikom, koji je zaživio početkom ovog mjeseca, dovodi u pitanje zaposlenje više hiljada prevoznika.

„Mi jesmo za licence da ostanu da se razdvoje legalni od nelegalnih, a u tom smislu šta se podrazumijeva - da svaki autoprevoznik koji se želi baviti određenom djelatnošću, tj. prevozničkom djelatnošću da mora imati uredno registrovanu frimu ili autoprevozničku djelatnost, da mora imati ispravna tehnički vozila koja su registrovana, koja mogu obavljati tu djelatnost, i da ima prijavljenog vozača - i da sve to košta 10 do 20 maraka, a ne enormne cijene koje su oni odredili i stavljaju sebi u džep.“

Grbić ističe da prevoznici nemaju para da plaćaju licence koje iznose, kako tvrdi, za vozače 900 maraka, za odgovorno lice u preduzeću 1.700 maraka i plus depozit od 9.000 evra po vozilu.

Direktor Sektora za transport i komunikacije u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović demantuje tvrdnje prevoznika navodeći da licence koštaju ispod 300 KM. Netačno je i da se daju bilo kakvi depoziti. Jednostavno, evropski standardi zahtijevaju da prevoznik mora dokazati svoju finansijsku sposobnost za bavljenje prevozom, kaže Sinanović:

„Ovdje je očito ključno pitanje izmirivanje poreza, plaćanje penziono-invalidskog osiguranja, a u nekim slučajevima ne bih se čudio i nemogućnost dobijanja potvrde o nekažanjavanju od nadležnog suda. Prema bazama podataka Ministarstva i bazama podataka koje ima Nacionalni komitet za profesionalno osposobljavanje, preko 6,5 hiljada vozača je certificirano u BiH. Izdato je samo za negdje oko 4.300 vozača iskaznica. Ostali vozači čekaju jer su zaposleni kod gazde ili da li će ih prijaviti, potpisati s njima ugovor o radu, i da imaju finansijsku sposobnost.“
Troškovnik

Prevoznici iz RS su tražili, između ostalog, i da se nadležnost za izdavanje licenci vrati na entitetski nivo. No, državnim Zakonom o međuentitetskom i međudržavnom transportu jasno je definisana nadležnost države po tom pitanju. Pravilnik o licenciranju u skladu je sa evropskim standardima, tvrdi i jedan od vodećih prevoznika u BiH Predrag Mitrašević iz Brčko Distrikta:

„Svi uslovi koje prijevoznik mora ispunjavati, a koji su usklađeni sa direktivama Vijeća Evrope, sve je jasno. Domaći prijevoznik može obavljati međunarodni prijevoz ako posjeduje licencu za obavljanje te vrste prijevoza. Licencu za obavljanje prijevoza izdaje Ministarstvo komunikacija BiH.“

Dio prevoznika iz Federacije BiH podržao je kolege u RS. Predsjednik Odbora grupacije prevoznika u putničkom prevozu Federacije BiH Dževad Opardija:
Dževad Oparda: Problem je samo u troškovinku. Dakle, preskupo je to sve skupa


„Niko nije protiv svega protiv toga što Ministarstvo pokušava da uvede nekakav red. Problem je samo u troškovinku. Dakle, preskupo je to sve skupa.“

Novim pravilnikom prevoznici u BiH su stavljeni u podređeni položaj u odnosu na prevoznike u regionu, kaže potpredsjednik Udruženja prevoznika u međunarodnom putničkom saobraćaju Bosne i Hercegovine Safudin Čengić:

„Licence i certifikati vozača traži isključivo naše ministarstvo na području BiH, dok nam to ne treba niti u jednoj državi van BiH. I s druge strane, svaki prijevoznik koji dolazi iz bilo koje države - Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske itd - u BiH nema obavezu da ima ni licencu, ni certifikat za vozača.“

U pokušaju da se nađe rješenje, ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović zatražio je hitnu održavanje sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj bi se odgodila primjena pravilnika za 8. decembar ove godine.

Vidović je najavio i održavanje sastanaka sa nadležnim entitetskim ministrima, te rekao i da postoji spremnost za pokretanje procedure za izmjene i dopune spornog pravilnika. Prevoznici koji protestuju kažu da neće otići sa cesta dok se ne povuče pravilnik o licenciranju, a zatražili su i ostavku ministra Vidovića zbog, kako kažu, lošeg odnosa prema cijeloj situaciji.