Kosovo - Reakcije u RS očekivane

Banjaluka

Proglašenje nezavisnosti Kosova u Republici Srpskoj ocjenjeno je neprihvatljivim aktom kojim se razbija teritorijalni integritet suverene i međunarodno priznate države Srbije.
U zajedničkoj izjavi predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, ocjenili su da je proglašenje nezavisnosti Kosova akt protivan povelji Ujedinjenih Nacija i Rezoluciji 1244, te kao takav treba biti međunarodno odbačen i nepriznat.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić:

"Republika Srpska ne prizaje i ne prihvata jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije. Punim kapacitetom svojih predstavnika u zajedničkim organima, RS neće dozvoliti da bilo koji organ Bosne i Hercegovine donese odluku o priznavanju ili uspostavi međunarodnih veza sa jednostrano proglašenim nezavisnim Kosovom."

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da se jednostranim priznanjem nezavisnosti Kosova „dogodila nepravda i atak na državu Srbiju“.

"Taj akt je za Srbiju, za nas, za pravedni svijet ništavan i nikada neće dobiti prizvanje, ni kao kvazi država, ni kao članica bilo koje svjetske organizacije i asocijacije."

Vodeći političari Republike Srpske, u zajedničkoj izjavi izrazili su punu podršku građanima i organima vlasti Srbije u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta uključujući i Kosovo, te su pozvali i druge zemlje da se uzdrže od čina priznanja nezavisnosti. gor Radojičić:

"Najava priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije od strane nekih zemalja članica Ujedinjenih nacija predstavljala bi opasan međunarodni presedan sa nepredvidivim dugoročnim posljedicama, prije svega u regionu i Evropi."

RS je pozvala međunarodne snage da spriječe nasilje na Kosovu od strane većinskog albanskog stanovišta, a svoje građane da se u slučaju bilo kakvih protesta uzdrže od incidenata i nasilnih akcija. Igor Radojičić:

"Građani Republike Srpske imaju legitimno pravo da na miran i dostojanstven način izraze svoje nezadovoljstvo i neslaganje sa jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije. Bilo kakvi incidenti, provokacije ili nasilne akcije, samo bi nanosile štetu Republici Srpskoj, njenoj političkoj stabilnosti i jedinstvu, te bi predstavljale akt usmjeren protiv interesa Republike Srpske."

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić smatra da bi se zbog proglašenje nezavisnosti Kosova svi u Bosni i Hercegovini trebali suzdržiti kako se ne bi dodatno komplikovala situacija u zemlji.

«U ovom momentu očekujem od svih političkih subjekata i od građana u Bosni i Hercegovini maksimalnu odgovornost i suzdržanost u reakcijama. Ako tako bude, onda smatram da se tako proglašena nezavisnost Kosova
Portparol Stranke demokratske akcije Amir Zukić, ističe da je BiH isuviše mala zemlja da bi imala bilo kakav uticaj po ovom pitanju

«Naš stav je da se sva ta dešavanja i pitanja Kosova trebaju da se rješavaju na relaciji Priština - Beograd – Brisel – Vašington. U tim odnosima treba i sva buduća pitanja da se riješe. Smatramo da Bosna i Hercegovina ima svoja opredjeljenja ka Evropi i evroatlantskim integracijama i u tom smislu treba djelovati i raditi. Nije dobro da se dešavanja na Kosovu reflektuju na situaciju u Bosni i Hercegovini.»

Zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, u Banjoj Luci su danas održani i prvi mirni protesti u organizaciji „Srbskog narodnog pokreta – Izbor je naš“ Za sutra su najavljeni i protesti studenata Banjalučkog univerziteta.