Oduzeti pasoši Karadžićima

Pripadnici MUP-a Republike Srpske danas su, po nalogu OHR-a, oduzeli lične karte i pasoše članovima najuže porodice Radovana Karadžića zbog osnovane sumnje da prikrivaju njegov bijeg.
Pripadnici MUP-a su u ranim jutarnjim časovima pozvali na razgovor Karadžićevu suprugu Ljiljanu Zelen - Karadžić, sina Aleksandra Karadžića, kćerku Sonju Karadžić - Jovičević i njenog supruga Branislava Jovičevića i upoznali ih sa nalogom visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka na osnovu kojeg su im oduzeli putne isprave i lične karte, potvrdio je načelnik krim policije Republike Srpske Gojko Vasić:
«Samo smo mi imali zadatak da to provedemo. I to je jutros naredba data Centru javne bezbjednosti i mislim da su oni to već sve uspjeli završiti do sada. Naredbom su obuhvaćena četiri lica, znači članovi uže porodice Karadžić.»
Sa ovim mjerama, kažu u MUP-u, su već upoznate i sve bezbjednosne agencije u BiH i u zemljama u okruženju.
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak juče je izdao nalog da se zaplijene putne isprave članovima Karadžićeve porodice. A, ova odluka, kako je saopšteno iz OHR-a, uslijedila je na zahtjev Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.