Šengen stigao do granica Srbije i Hrvatske

novi znak na granici Italije i Slovenije nakon ulaska ovih zemalja u Šengen zonu

Šengenski prostor bez unutrašnjih granica proširen je od četvrtka u ponoć na devet novih zemalja članica Evropske unije.
Građani Češke, Estonije, Latvije, Litvanije, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije mogu od danas ulaziti u šengenski prostor bez pasoša.

"Ljudi od danas mogu bez problema putovati kroz 24 zemlje Šengenskog prostora bez unutrašnjih granica, od Portugala do Poljske i od Grčke do Finske", rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso."Zajedno smo ukinuli granične kontrole koje su bile zapreke miru, slobodi i jedinstvu u Evropi, stvorivši istovremeno uslove za veću sigurnost", dodao je.

Potpredsjednik Evropske komisije Franco Frattini, povjerenik za pravosuđe, slobodu i sigurnost, ocijenio je da je uspostava prostora bez unutrašnjih granica koji obuhvata 24 zemlje "jedinstveno i historijsko postignuće". "Širenje Šengena pokazuje odlučnost EU-a da olakša putovanja unutar i u Uniji, jačajući istovremeno sigurnost naših vanjskih granica a time i sigurnost svih evropskih građana", rekao je Frattini.

Šengenski prostor do sada je činilo 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island. Britanija i Irska jedine su od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Šengena. Izvan Šengena još ostaje Kipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunija, koje su u EU ušle 1. januara ove godine.

Novi Evropljani izašli su sinoć masovno na državne granice i uz veliko simbolično testerisanje graničnih rampi, vatromete i "novogodišnje" odbrojavanje proslavili u ponoć pad još jedne zavjese koja ih je dijelila od stare Evrope - šengenske.

Najburnije, sa najmanje strepnji i bez uzajamnog nepovjerenja slavilo se na češko-slovačkoj granici, koja je iščezlu zajedničku
državu Čeha i Slovaka nadživjela svega 15 godina. Pod parolom "ponovo u zajedničkoj državi" slavilo se burno i sa sjeverne i sa južne strane granične rijeke Morave. I mase Poljaka preplavile su granične prijelaze da sa susjedima sa druge Strane, da proslave to što sada mogu bez zaustavljanja od Talina do Lisabona.

Glavna od četiri proslave koje priređuje predsjedavajući EU, Portugal, odigrava se danas na nemačko-poljsko-češkoj tromeđi, gdje granicu simbolično testerišu njemački kancelar Angela Merkel, premijer Poljske Donald Tusk i Češke Miroslav Topolanek uz asistenciju šefa Evropske komisije Žoze Manuela Baroza.
Stari Evropljani, iako su se njihovi najviši zvaničnici uključili u veliko testerisanje granice, nisu vidjeli toliko razloga za slavlje. Regionalni austrijski političari u pograničju sa Češkom proslave su bojkotovali i na granične prelaze i zajedničke centre Češke i
austrijske policije došli su samo juče u kratku radnu posetu.
Najtraženiji suveniri tokom protekle noći, pored posljednjeg pečata u pasošu, što je izazvalo neočekivanu gužvu na austrijsko-češkim graničnim prelazima u ponoć, sada su komadići graničnih rampi i sve drugo što je moglo da se odnese sa nestale granice.
Proširena zona Šengena obuhvata teritoriju površine 3,6 miliona kvadratnih kilometara sa više od 400 miliona stanovnika. Novim proširenjem, Šegenski prostor došao je i do granice Hrvatske i Srbije.
Vizne olakšice za građane Srbije već od 1. januara

Ukrajina - zaustavljeno auto na granici Poljske i Ukrajine /Ukrajina ostaje van Šengena, dok je Poljska u Šengen zoni/
Dok srpski zvaničnici tvrde da proširenje Šengena neće Srbiju udaljiti od EU i da će, naprotiv, doneti i neke prednosti, građani nisu optimisti. Beograđani:
"Verujem da će biti mnogo duže da se bilo gde putuje. Trenutno vadim vizu za Sloveniju. Dve nedelje skupljam papire i još nisam skupila sve sve što mi treba."
"Mislim da ćemo u svakom slučaju teško dolaziti, kao i do sada, bez obzira na sve priče o olakšicama. Dok god smo zatvoreni u sopstvene granice ne verujem u veću slobodu kretanja."
"Viza..što se više proširuju povlastice i olakšice bude još gore."
"Isto će biti."
"Slabo putujem."
S druge strane, u ambasadama zemalja koje su ušle u šengen zonu kažu da ovo nikako ne znači spuštanje gvozdene zavese i da za građane Srbije u praksi neće biti velikih promena. Generalni konzul Mađarske u Subotici Ferenc Nađ kaže za naš program da se sa pomenutim sporazumom uslovi za dobijanje šengenske vize neće mnogo razlikovati od dosadašnjih za dobijanje mađarske:
"Šengenski formular i obrazac se malo razlikuju od turističke vize C. Isti dokumenti su neophodni pri podnošenju zahteva."
Sanja Mrvaljević iz Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU poručuje da proširivanje šengen zone na devet novih članica građanima Srbije donosi čak i određene prednosti:
"Primera radi, naši građani koji putuju u zemlje članice i one stare članice šengen zone će moći da putuju sa jednom vizom – neće im biti potreban veći broj viza. To olakšava našim građanima jer će, ako dobiju vizu bilo koje države članice, moći da putuju u sve države članice koje su sada članice šengen zone. Stupanje na snagu ovog Sporazuma o viznim olakšicama očekujemo 1. januara 2008. godine. Zemlje članice su male svoju viznu politiku i do danas i nemaju razloga da je promene ili pooštre."
Ipak, u turističkim agencijama očekuju će širenje šengen zone uticati na broj putovanja. Jasmina Končar, pr Jolly travel-a:
"Može se osetiti za Mađarsku i Sloveniju jer je uvek bilo interesovanja, koje iz godine u godinu raste. Ta proceduralnost prosto odvlači ljude od odluke da putuju na takve destinacije. Imamo i slučaj Bugarske u koju se smanjio broj putovanja od kada su uvedene vize."
Ipak, ukoliko, kako se očekuje od 1. januara stupi na snagu Sporazum o viznim olakšicama između Srbije i EU, šengenska pravila važila bi praktično samo devet dana - od 21. do 31. decembra. Zato Sanja Mrvaljević iz vladine kancelarije za pridruživanje uniji na kraju poručuje:
"Od 1. januara naši građani mogu očekivati dobijanje viza po olakšanoj proceduri, sa manjim brojem dokumenata. Postojaće i mogućnost stepenovanja, moći će da se dobije viza i na duži period, i za veliki broj kategorija će biti besplatno. Za sve građane Srbije, bilo da pripadaju tim kategorijama na koje se sporazum odnosi ili ne, cena će ostati 35 eura."
Za Hrvatske građane nema velikih promjena
Hrvatski građani će, kao i do sada, moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s ličnim kartama. Dogovor o tome postignut je na sastanku ministara unutrašnjih poslova 18. septembra ove godine. Hrvatska sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom ima bilateralne sporazume o prelasku granice samo sa ličnom kartom.
Pošto prema šengenskim pravilima građani trećih zemalja moraju imati pasoše, kako bi se u njih udario pečat o prelasku granice, za hrvatske građane postignut je politički kompromis tako da će oni prilikom ulaska u Šengen sa ličnom kartom dobiti jednokratni obrazac na koji će se udariti pečat o prelasku granice.
Hrvatski građani će sa ličnom kartom moći legalno ulaziti samo u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. Ako se, naprimjer, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriji neke druge zemlje članice Šengena bez pasoša, njihov će se boravak smatrati ilegalnim.