Ko prijeti Divjaku?

Boris Divjak

Govoreći na nedavnom političkom skupu u Briselu pod nazivom „Balkanske raskrsnice - politički izazovi budućnosti“, poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pack upozorila je da postoje informacije o ugroženoj bezbjednosti predstavnikaorganizacije Transparency International u Bosni i Hercegovini i predsjedavajućeg Odbora direktora Transparency-a Borisa Divjaka.

Tražeći zaštitu od evropskih insitucija za Transparency, Packova je rekla da bi Divjak lako mogao da se nađe na meti istih crnih sila koje su skrivile više nerazjašnjenih likvidacija, uključujući i nedavno ubistvo Milana Vukelića u Banjoj Luci:

„Imali smo razgovor sa Transparency International-om i oni su nam dali jednu sliku iznutra onoga što se dešava u BiH - i na osnovu onoga što su oni rekli, vidi se da postoji dosta visoka stopa korumpiranosti. Oni pokušavaju raditi na uklanjanju toga i njihov je osjećaj, oni se plaše da ih se u tome ometa. A kao što znate, nije to toliko daleko od istine. Vukelić je nedavno, prije par sedmica, ubijen zato što je radio na uklanjanju korupcije.“

Boris Divjak kaže da do sada nije bilo direktnih prijetnji likvidacijom njemu ili njegovim saradnicima. Ipak, on navodi da je Transparency izložen pritiscima u istragama specifičnih slučajeva korupcije:

„Koji su išli od te neke administrativne korupcije do vrlo ozbiljne korupcije u koju su upleteni i politički i stranački vrhovi u zemlji, tako da u tom smislu jeste bilo, eto da kažem, tzv. prijateljskih sugestija da se sa nekim stvarima jednostavno odustane, da se prestane itd.“

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a kažu da nisu upoznati sa bilo kakvim prijetnjama ili pritiscima na Transparency, te da bi ih trebalo prijaviti ukoliko ih ima. Isto tako navodi se da se na rasvjetljavanju Vukelićevog ubistva intenzivno radi, te da je i izjava Doris Pack o postojanju crnih sila i o vezi više ubistava neumjesna. Načelnik Uprave krim policije Gojko Vasić:

„Znate, likvidiran je i ovaj taksista iz Zenice koji je išao za Sarajevo. Likvidiran je i Boris Govedarica u Sarajevu. Znači, ne može se sada sve to povezivati jedno s drugim. Likvidirani su oni u Beogradu. Znači, to je sve neka priča odokativna, gdje se ne stoji čvrsto na zemlji i gdje se ne kaže taj i taj tom i tom prijetio. Takve prijetnje mi možemo riješiti, a sve ovo što ide mimo toga, u formi neke urote, to ipak moralo bi se drugačije i prijavljivati i raditi.“

Divjak ističe da će Transparency indirektno zatražiti zaštitu kako od domaćih policija, tako i od Evropske policijske misije u Bosni i Hercegovini, jer je činjenica da se ubistva motivisana borbom protiv korupcije, naročito u RS-u, ne rasvjetljavaju:

„Što može da ukaže na neprofesionalnost policije, ako ne čak i umiješanost dijela policije u takve likvidacije. To je jedna jako opasna atmosfera, o kojoj je bilo govora u Briselu - i zaista je skup izrazio veliku zabrinutost što takve slučajeve ne rješava niti policija, pa čak ni uz asistenciju Policije Evropske unije. U tom smislu su išli apeli u Briselu, dakle da se Evropska unija angažuje na pomoći svima onima koji se bore protiv korupcije, ali istovremeno da pruži maksimum zaštite takvim ljudima i institucijama, prije svega Transparency-u koji jedini pojedinačno apostrofiran.“

Doris Pack kazala je i kako se nada da će upozorenje uticati i na strukture u Bosni i Hercegovini da se raščisti situacija po pitanju korupcije, te podsjetila da je to pitanje bitno ne samo zbog bezbjednosti nego i zbog ulagača iz Zapadne Evrope - koje zanima isključivo čista situacija, a nikako korupcija.