Izveštaj "trojke" sadrži predloge pregovarača

Wolfgang Ischinger, Frank Weisner i Aleksandr Botsan-Kharchenko za vreme pres konferencije.

Članovi "trojke" Kontakt grupe rekli su u ponedeljak u Beogradu da će izveštaj koji će predstaviti 10. decembra u UN sadržati predloge Beograda i Prištine iznete tokom pregovora i da će sa time okončati njihov mandat.

'Trojka' je dala sve od sebe da bi iznašla odgovarajući način za rešavanje kosovskog pitanja. Tokom procesa pregovora su razmatrani svi predlozi koje je uputila neka od strana, ali, na žalost, dve strane nisu bile u stanju da se dogovore oko rešenja kosovskog statusa, rekao je predstavnik EU u posredničkoj trojci Kontakt grupe Volfgang Išinger:

"'Trojka' će sada finalizovati svoj izveštaj koji će biti predstavljen generalnom sekretaru UN, preko Kontakt grupe, krajem ove nedelje. Ovaj izveštaj će zapravo izneti zaključak da dve strane tokom procesa 'trojke' nisu uspele da dođu do zajedničkog sporazumnog rešenja. U svom izveštaju nećemo davati nikakve predloge i to što ih nećemo uključiti u izveštaj verovatno neće nikoga iznenaditi. Sam mandat 'trojke' se završava predstavljanjem izveštaja UN 10. decembra."

Predstavnik SAD u 'trojci' Frenk Vizner je rekao da je, posle predaje izveštaja, na vladama pojedinih zemalja da preuzmu dalje korake oko pitanja statusa Kosova:

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na pres konferenciji nakon susreta sa trojkom, 3. decembra, 2007. godine u Beogradu.


"Naš izveštaj će biti veoma jasan, odnosno navešće da su obe strane sve vreme tokom procesa 'trojke' učestvovale veoma aktivno i u potpunosti. Isto tako ćemo veoma jasno predstaviti, na pravičan i tačan način, sve predloge koje su iznele kako jedna tako i druga strana – neće biti nikakve sumnje u pogledu kako angažovanja obeju strana tako i u pogledu sadržaja iznetih predloga."

Predstavnik Rusije Aleksandar Bocan Harčenko smatra da odluka o pitanju statusa Kosova prelazi u nadležnost Saveta bezbednosti:

"Mislim da i sam Savet bezbednosti počinje sa razmatranjem ovoga pitanja. Mandat i zadatak 'trojke' se završava podnošenjem izveštaja 10. decembra, a sam Savet bezbednosti će, kako očekujemo, narednih nedelja, posle podnošenja izveštaja, razmatrati upravo ovo pitanje."

Ministri za Kosovo Slobodan Samardžić i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ocenili su da će izveštaj 'trojke' biti veoma važan i od velikog značaja ali da će predstavljati samo jednu fazu u pregovorima. Jeremić je dodao da očekuje da će se proces određivanja statusa Kosova nastaviti i nakon 10. decembra širokom međunarodnom debatom u Savetu bezbednosti UN:

"Ovaj proces ne sme biti završen naglim prekidom mirnog pregovaračkog procesa što bi u svakom slučaju predstavljalo nametanje bilo kakvog rešenja. Verujemo da će u samom Savetu bezbednosti preovladati ubeđenje da ovaj proces treba da se nastavi."

Na potezu je Savet bezbednosti UN-a

Članovi posredničke ‘trojke’ Kontakt grupe izjavili su u Prištini da je njihova misija završena bez dogovora o statusu Kosova te da će sada o pitanju statusa Kosova odlučivati međunarodna zajednica i pregovaračke strane.
Posrednička trojka Kontakt grupe predstavila je Pregovaračkom timu Prištine nacrt izveštaja o pregovorima koji će biti predat generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Oni su izjavili da je mandat trojke završen.
Predstavnik EU Volfgang Išinger izjavio je da će u izveštaju trojke biti obuhvaćene teme i opcije za status Kosova o kojima su dve strane pregovarale tokom 120 dana.
“Verujem da smo prevrnuli svaki kamen u potrazi za rešenjem. Trojka žali što nije postignuto dogovoreno rešenje”, izjavio je Išinger ističući da je proces bio koristan pošto su obe stane izbegavale izjave i korake koji bi mogli ugroziti bezbednosnu situaciju.
Predstavnik SAD Frenk Vizner je izjavio da je trojka tokom pregovora razmotrila sve opcije ali uspeh nije postignut.
Predsednik Fatmir Sejdiu i član trojke Wolfgang Ischinger za vreme pres konferencije u Prištini, 3. decembra 2007. godine.
“U izveštaju ćemo izneti da je uspostavljena dobra atmosfera između strana ali bez dogovora. Pitanje statusa se sada vraća međunarodnoj zajednici i pregovaračkim stranama, koji će odlučiti kako će se dalje nastaviti”, rekao je Vizner.
Predstavnik Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da završetak pregovora od 120 dana ne mora značiti da se proces završava.
“Strane nisu uspele da postignu rešenje ali to ne znači da je dodatna faza pregovora propala. Strane su uspostavile bolji dijalog i bile konstruktivne, zato, kazao je Harčenko ima prostora za kompromis i nastavak pregovaračkog procesa.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je kazao da je za Prištinu proces završen i da nema potrebe za novim pregovorima. Predviđeno je da do 10. decembra, Išinger, Vizner i Harčenko predaju izveštaj o pregovaračkom procesu UN, posle čega se može očekivati rasprava u Savetu bezbednosti UN-a.