Žalbe Bošnjaka na upis u policijsku školu

Novi Pazar

Predstavnici Bošnjaka u Sandžaku izrazili su ovih dana nezadovoljstvo zbog činjenice da su se, uprkos velikom interesovanju, svega trojica kandidata iz redova ovog naroda našla među polaznicima policijske škole u Sremskoj Kamenici. Taj broj je u skladu sa nacionalnom strukturom u zemlji, odgovaraju u MUP-u Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije tvrdi da je raspisalo konkurs i primilo 120 kandidata u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, za potrebe svih organizacionih jedinica ministarstva. Od navedenog broja primljeno je 2,5 odsto pripadnika bošnjačke nacionalne manjine, što tačno odgovara procentualnom učešću Bošnjaka u ukupnoj nacionalnoj strukturi stanovništva Srbije”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da su navodi u saopštenju MUP-a formalnopravno tačni, ali da ne vode računa o faktičkom stanju u Sandžaku, gde je u lokalnim policijskim stanicama procentualna zastupljenost Bošnjaka dosta niža od udela u ukupnom broju stanovnika:

“Na jednom formalnopravnom terenu je neki kriterijum zadovoljen, ako je od 120 polaznika primljeno 3 Bošnjaka. To je otprilike neki procenat učešća koji mi imamo na nivou Republike Srbije, ali mislim da to nije način. Trebalo je po sistemu pozitivne diskriminacije, zbog poznatih događaja u prošlosti ’90-ih, napraviti jedan otklon od tog strogo formalnog kriterijuma da bi Bošnjaci učestvovali u malo većem procentu, s obzirom na trenutnu situaciju na terenu. To je bila jedna dobra prilika koja je, na žalost, ispuštena zbog formalnopravnih razloga.”

RSE: Da li među mladim ljudima bošnjačke nacionalnosti postoji dovoljno interesovanja za pohađanje policijske akademije?

“Nisam slučajno poslao pismo. Na tom konkursu na kojem je trebalo da se primi njih 120 na nivou Republike Srbije samo iz tri sandžačke opštine je bilo preko 220 kandidata koji su se prijavili. Dakle, nije istina ono što često čujemo od zvaničnika da ne postoji interesovanje bošnjačkih momaka za učešće u policiji – upravo iz ovog konkursa smo videli da postoji veliki motiv i mislim da je propuštena prilika da se ta proporcija malo ispravi kako bi se omogućilo malo veće učešće ne samo Bošnjaka kao manjine nego i drugih manjina.”

Nezadovoljstvo brojem primljenih kandidata bošnjačke nacionalnosti za policijsku obuku u novoformiranom Centru u Sremskoj Kamenici, u okviru zajedničkog projekta MUP-a Srbije, OEBS-a i ambasade Velike Britanije, jedan je od retkih primera u kome se slažu dva najuticajnija bošnjačka bloka u Sandžaku. Da je nacionalna struktura policijskih jedinica u nacionalno mešovitim sredinama važno političko pitanje smatra i profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Zoran Dragišić. Bez obzira što misli da se bezbednosni problemi neće rešiti tako što će, na primer, u policijske škole biti primljeno za pedeset odsto više Bošnjaka nego Srba, on se zalaže za pozitivnu diskriminaciju u nacionalno mešovitim sredinama:

“Mislim da bi bilo veoma važno da se vodi računa o toj zastupljenosti. Međutim, ne možete terati ljude da se prijavljuju u policiju ako to oni ne žele – pogotovo je to slučaj sa nekim pripadnicima nacionalnih manjina u Vojvodini gde je ekonomski standard bolji i gde ljudi imaju druge opcije i zbog toga se postavlja pitanje koliko su oni uopšte zainteresovani da se uključe u policiju. Međutim, kada je u pitanju Sandžak, zbog mnogih problema koji su se tamo javljali, smatram da bi bilo veoma važno da se pozitivnom diskriminacijom prilikom upisa u policijske škole i prijema u radni odnos u policiji bošnjačka nacionalna zajednica uključi u taj proces pozitivne diskriminacije kako bi u Sandžaku, u opštinskim policijskim stanicama, počeo da radi veći broj Bošnjaka. Ali, smatram da će tek onog momenta kada više ne bude važno ko je koje nacionalnosti, već kako policijski službenik obavlja svoj zadatak, biti dobro u Srbiji.”

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević kaže da je njegova inicijativa za prijem većeg broja polaznika iz redova manjinskih naroda u policijske škole motivisan željom da se u nacionalno mešovitim sredinama podigne stepen poverenja građana u institucije države:

“Još za vreme pokojnog premijera Đinđića smo mnogo puta razgovarali o takozvanom projektu multietničke policije koji je implementiran u nekoj meri u Preševskoj dolini - to je bio adekvatan model i za Sandžak. Dakle, da ne idemo ad hok i pojedinačno već da imao projekte školovanja i doškolovanja, u smislu učešća Bošnjaka u policijskim strukturama. Ja ću i dalje insistirati, i kao poslanik i kao čovek koji vodi Bošnjački savet, da se ide putem projekta, različitim kursevima, kako bi Bošnjaci stekli taj utisak da je ovo njihova država, da su im dostupne i otvorene sve vrste škola, naročito ove najosetljivije.“