Vraćeni sakralni objekti pravoslavnoj crkvi

Arhivski snimak

Hrvatska policija predala je danas predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj 23 sakralne umjetnine iz raznih izvora i povijesnu arhivsku građu iz pravoslavne crkvene općine Voćin. Radi se o ikonama iz XVIII, XIX i s početka XX stoljeća.

Četiri ikone i jedan evanđelistar iz pravoslavnih crkava u Karinu i Bilišanima, kao i povijesna arhivska građa iz pravoslavne crkvene općine Voćin, vraćeni su danas u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Također 19 ikona, za koje se ne zna u čijem su vlasništvu bile do rata, predano je SPC-i na pohranu, čuvanje i korištenje. Ravnatelj policije, Marijan Benko:

'Njihovu stvarnu vrijednost teško je procijeniti, ali nedvojbeno je da se radi o predmetima iznimne povijesne i sakralne vrijednosti.'

Ovaj događaj dokaz je da su nečovječna vremena, u kojima je bilo moguće da najveće vrednote jedne vjere i naroda budu ukradene i uništene, za nama, kazao je zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Saša Milošević:

'Ubrzano se obnavljaju neke riznice SPC-e, sada prvenstveno mislim na manastir Krka, gdje će sve ove vrednote i vrijednosti biti dostupne i vjernicima i građanima koji ih žele vidjeti.'

Arhivsku građu iz Voćina pronašli su početkom 1992. godine u Voćinu pripadnici Hrvatske vojske. Šest ikona i evanđelistar pronađeni su prilikom premetačine kod Zadranina iz narko-miljea, koji ih je, navodno, kupio od nepoznate osobe nakon Oluje. Šest ikona pronađeno je prigodom premetačine u Zagrebu kod osobe iz krim-miljea, koja tvrdi da ih je nakon Oluje našla u kninskom području. Devet ikona je još pred 11 godina jedna osoba donijela u policiji, kazavši kako ih je našla u napuštenoj kući u mjestu Zaton Obrovački.

Međutim, tek početkom ove godine, nakon što su predstavnici policije i Srpske pravoslavne crkve obišli više pravoslavnih crkava u srednjoj Dalmaciji, za dvije od njih konstatirano je da su iz crkve u Bilišanima. Šibenski paroh, Milorad Đurđević, objasnio je da će predstavnici SPC-a najbolje znati pronaći pravog vlasnika 18 ikona, koje je crkva dobili na pohranu:

'Na jednoj od ovih ikona sam vidio da piše ime jednog čovjeka - Medića, koji je iz Oćestova. Znači, crkvi iz Oćestova pripada jedna od ovih ikona. Teško je znati da li nešto pripada nekoj konkretnoj crkvi, ali kada to bolje pogledamo mi, koji smo crkveni službenici, možemo to lakše zaključiti, nego organi Unutrašnjih poslova. Zato je najbolje da sve umjetnine, koje Ministarstvo posjeduje i pronađe, vrati Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da ona to raspoređuje unutar sebe.'