Kritike zbog reorganizacije Koordinacionog tela za jug Srbije

Odluku Vlade da reorganizuje Koordinaciono telo za Jug Srbije, kojom je na njegovo čelo ponovo postavljen ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, a za potpredsednika biznismen Nenad Popović, oštro kritikuju politički predstavnici lokalnih Albanaca koji tvrde da u procesu reorganizacije uopšte nisu konsultovani. Poslanik Koalicije Albanaca u Skupštini Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi ocenjuje da će se Albanci suprotsaviti takvoj “aroganciji vlasti”:

“Mi ćemo ovako arogantno postavljeno pitanje preševske doline apsolutno odbiti, pomoć ćemo tražiti od međunarodne zajednice jer je ovo presedan.”

Riza Haljimi kaže da je većina albanskih predstavnika prihvatila prethodnu reorganizaciju Koordinacionog tela koja je obavljena 2005, ali da je problem što ona nije uspela:

“Ista šema je ponuđena samo što umesto osam komisija sada ima tri – nikakvih drugih promena nema. Zato ćemo tražiti da se reorganizacija obavi ali uz suštinsko učestvovanje Albanaca u tom telu. Ne može Koordinaciono telo da vodi čovek koji treba da dobije političke poene i poziciju na leđima Preševa, Bujanovca i Medveđe.”

Zanimljivo je da rezerve prema novom Koordinacionom centru za Jug Srbije izražavaju i predstavnici lokalnih Srba. Predsednik opštinskog odbora DS u Bujanovcu Goran Taškovic kaže za RFE da ovo telo nije dobro radilo ni u prethodne tri godine, kao i da će posledice biti, pre svega, ekonomske:

“Na žalost, moram da kažem da su u pitanju samo kozmetičke promene. Gospodin Rasim Ljajić ima puno obaveza, drži ministarstvo sa puno ljudi, prezauzet je i lično mislim da neće imati dovoljno vremena da se posveti tom radu. Po ko zna koji put se bez konsultacija sa nama i naših predloga donose neke odluke. Mislim da je to štetno, pre svega, za nas na jugu Srbije jer je očigledno da je potrebno što više predstavnika sa tog područja u tom Koordinacionom telu, ali da imaju aktivno učešće a ne da budu dekor kao što je to bilo i što će, verovatno, biti i u buduće.”

Inače, novi-stari predsednik Koordinacionog centra za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Rasim Ljajić razgovarao je danas sa visokim komesarom OEBS-a Knutom Volebekom o stanju u ovoj regiji. Ljajić je tokom razgovora istakao da je u proteklih šest godina u tri opštine na jugu Srbije uloženo skoro 50 miliona evra. On je u razgovoru sa norveškim diplomatom istakao da će prioritet u narednom periodu biti investiranje u infrastrukturu i ekonomski razvoj, a da će se naglasak staviti na proces integracije i uključivanje Albanaca u pravosudni, zdravstveni i obrazovni sistem Republike.

Drugačije viđenje o efektima ulaganja ima jedini albanski poslanik u srpskom parlamentu Riza Haljimi:

“Mi smo po podacima još uvek najnerazvijenija opština u čitavoj državi. Vojna logika više ne ide. Da se traži za Srbe na Kosovu da se gradi u skoro svakom selu bolnice, da se fakulteti otvaraju po selima, a ovde ignorisati zahtev za fakultet već pet godina, za porodilište već pet godina. Ignorisati zahtev za završetak Doma kulture koji jedini kulturni objekat u ovoj opštini – ne da se ne završava nego je ove godine prekinuto finansiranje. Mislim da je to prevršilo svaku meru i da je to diskriminacija kada su u pitanju kolektivna prava Albanaca.”

Lider bujanovačkih demokrata Goran Tašković nezadovoljstvo albanskih komšija pronalazi u nečemu drugom:

“Razumem Albance što se bune jer su oni zbog toga što Koordinaciono telo nije funkcionisalo upravljali sa svim novčanim sredstvima koja su dolazila iz matice, direktno su preko opština usmeravali novac prema sredinama gde je pretežno albanski živalj.”