Odgovornost za zločine u Morinju

Biljana JOVICEVIC, Slobodan KOSTIC, Goran VEŽIC

U skladu sa prošlogodišnjim sporazumom o saradnji u gonjenju počinilaca ratnih zločina između Crne Gore i Hrvatske zamjenica crnogorskog vrhovnog tužioca Sonja Bošković preuzela je od županijskog državnog tužioca iz Dubrovnika, Damira Jasprica kopiju spisa o logoru Morinj gdje su tokom napada jedinica Jugoslovenske narodne armije i crnogorskih teritorijalaca na području Dubrovnika držani zarobljeni hrvatski vojnici i civili od oktobra ’91. godine. Kako je saopšteno iz kancelarije državne tužiteljke Vesne Medenice svi priloženi dokazi i kopije biće proslijeđeni višem državnom tužiocu u Podgorici Ranki Čarapić koja će izvršiti procjenu dokaza i donijeti konačnu odluku o čemu će potom biti obaviješteni Glavni državni odvjetnik Hrvatske Mladen Bajić i crnogorska javnost. Pitanje je kakav postupak slijedi? Da li će crnogorsko Tužilaštvo nakon pregledanja dokaza, ukoliko procjene da su validni, odmah podići optužnice protiv osumnjičenih ili otvoriti sopstvenu dodatnu istragu? Na ovo pitanje odgovara predsjednika Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić:

„To je samo dostavljanje dokaza. Međutim, tek treba donijeti rješenje o istrazi, pokrenuti istragu i u istrazi se u cjelosti sprovode istražne radnje koje su relavantne za rasvijetljavanje tog slučaja, odnosno za utvrđivanje eventualne odgovornosti određenih lica koja su oni dali ili za koja se može utvrditi da su učestvovali u takvim i sličnim radnjama.Tako da to je samo jedan inicijalni akt kojim se otvara prostor za pokretanje istrage.Tek treba Tužilaštvo da odluči da li će pokrenuti istragu ili neće i protiv kojih lica“.

Isljednik iz logora

U spisima koje je dostavilo hrvatsko Tužilaštvo, prema riječima zamjenika glavnog tužioca Hrvatske za ratne zločine Antuna Kvakana, za „Vijesti“, zbog sumnje da su počinili zločine u Morinju, pod istragom je ukupno 18 osoba, od kojih su deset držvaljani Crne Gore. Kvakan je naveo da su ustupili sve dokaze jer smatraju da ima elemenata za krivično gonjenje. Hrvatski tužilac nije želio da kaže čiji su državljani preostalih osam koji se sumnjiče u predmetu „Morinj“. Hrvatsko Tužilaštvo je do imena osumnjičenih došlo na osnovu iskaza preživjelih logoraša. Prema podacima hrvatskog Tužilaštva u periodu od oktobra ’91.godine kada je započeo pohod JNA na dubrovačko ratište, u logoru Morinj nadomak Risna bilo je zarobljeno oko 350 hrvatskih vojnika i civila. U crnogorskoj javnosti do sada su se u vezi logora u Morinju javno oglašavali dvojica oficira nekadašnje JNA, kapetan bojnog broda u penziji Mladen Govedarica koji je za list „Dan“ tvrdio da niko nije ubijen u Morinju, te da «to nije bio logor već sabirni centar za ratne zarobljenike čije je formiranje imalo uporište u zakonu». Govedarica je takođe tvrdio da ima informacije da je protiv njega pokrenuta istraga u Dubrovniku za zločine protiv čovječnosti. Drugi oficir pukovnik u penziji, Radomir Goranović, koji je u logoru Morinj bio islednik, za Radio Slobodna Evropa kaže da ga još niko od državnih organa nije kontaktirao, a da će iskaz dati samo u svojstvu osumnjičenog ukoliko tako procjeni Tužilaštvo, ne i u svojstvu svjedoka:

„Mogu da se pojavim samo u ulozi optuženog i da se branim bez advokata, da se lično suočim sa svedocima iz Hrvatske, sa ljudima koji su bili u Morinju, onim ljudima koje sam ja saslušavao, a ništa me više ne interesuje. Iz kog razloga? Zato što ovde očigledno nikom nije stalo ni da brani državu ni narod, već samo neke lične interese. Prema tome, ja sam pokušao i htjeo da branim državu, vidim da to drugog nikog ne interesuje i što bih onda ja to radio. A da budem svedok protiv nekoga nikada nisam u životu bio, ni sada neću, razumijete. Svedok ne, a iskaz u svoju odbranu bez advokata, bez ikoga da, ako budem optužen“.

Mediji su objavili i da se u Hrvatskoj vodi još jedan istraga u kojoj se pet crnogorskih državljana sumnjiče da su za vrijeme ratnih dešavanja počinili zločine u logoru u Bileći.

Sjećanje logoraša

A jedan od zatvorenika iz Morinja, koji je uhapšen u Konavlima, Metodije Prkačin, prisjeća se dana koje je proveo u ovom logoru:
„Tu sam proveo 58 dana. Za to su me vrijeme stalno mučili. Najgore mučenje je bilo kada bi došli ovi sa terena, kada bi se mijenjale postrojbe. Jedan broj njih bi svratilo u zatvor i počela bi prava " lomnjava". Uglavnom, mene su izvodili i na klanje. Povalili su me kao prasca, pa da će klati, sukati crijeva,itd , onda te stave pred zid, opale nekoliko rafala iznad zida, i onda te ponovno vrate u zatvor. Bio je tu jedan kuhar koji je najviše lup’o, koji je stalno mlatio, zvao se Ivo. Bio je šef kuhinje u Kotoru u nekom restoranu „Jadran“. Kada ne bi imao šta drugo , on je mlatio, on je stalno dolazio tuci, cak su mu i neki stražari nisu dali ući unutra. Mene bi vezao i onda je lupao pendrekom po testisima. I neki zahod je bio vani i kada bi se koji od nas javio da idemo u zahod, oni su stajali u redu i udarali ,jedni nogom, drugi pendrekom, treći kundakom, pa ako bi i došao do zahoda zaludu si išao, jer si već napravio posao u gaće. Ne daju oprati ruke, ne daju papir, i dok se vratiš , opet te to isto čeka. Bio je jedan čovjek koji 45 dana nije išao u zahod.”
Ovo je dio iz Prkačinovog razgovora sa novinarom RSE vodjenog u oktobru prošle godine, koji se može u cjelini čuti u audio verziji. Metodije Prkačin danas ima 60 godina. U Morinju je bio dva mjeseca