Napadi na nastavnike zbog loših ocena

Približavanje kraja školske godine pospešilo je poslednjih dana u školama Srbije trend da se do bolje ocene dođe uz pretnju ili primenu sile. Grdnje, vređanje i fizičko nasilje namenjeni su sada predavačima, tako da se na listi našao i profesor istorije, Saša Anđelković, iz beogradske škole Jova Jovanović Zmaj, zato što jednom učeniku nije dao prolaznu ocenu iz istorije. Na njega su stolicom nasrnuli i otac i stariji brat ovog đaka, o čemu smo razgovarali sa direktorkom ove škole, Vesnom Životić:

"Poražavajuća je istina da škola gubi svoj pravi smisao jer smo pod pritiskom da ne smemo da damo jedinicu, da dete ne sme da ponovi razred jer posle toga ćemo fizički biti ugroženi. Od koga škola da dobije pomoć? Naše ministarstvo bi trebalo više da razmišlja u ovom pravcu jer se ovo vrlo učestalo dešava."

Povodom ovog incidenta u Ministarstvu prosvete i sporta su nam rekli da postoje jedino propisi koji se odnose na kažnjavanje đaka koji se nekorektno ponašaju prema nastavnicima. Prema roditeljima, koji se ponašaju nasilnički, kaže pomoćnik ministra, Bogoljub Lazarević, svi su nemoćni, sem policije:

"Što se tiče učestalih incidenata u školama, naravno da je Ministarstvo prosvete u komunikaciji sa MUP-om. Jedina institucija koja može da reaguje u ovakvim situacijama jeste MUP. Razlog ovog nasilja sigurno jeste završetak školske godine i nezadovoljstvo roditelja, pre svega ocenama svoje dece. Pretpostavljam da je u većini slučajeva to bio razlog ovih incidenata, ali Ministarstvo prosvete, u okviru svojih ingerencija, će učiniti sve da se klima poverenja između roditelja i nastavnika u školama poboljša. Naša obaveza jeste da zajedno sa radom stručnih službi u školama i naših stručnih službi izgradimo što veću klimu poverenja između nastavnika i roditelja."

Nema nikakve sumnje da nasilje u školama, prema mišljenu socijalnog psihologa i profesora Filozofskog fakulteta, Dragana Popadića, poprima sve različitije forme, čime se na same škole direktno reflektuje atmosfera koja dominira u čitavom društvu:

"Postoji jedna klima nasilja koja je prisutna u našim školama i koja zabrinjava, zato što se ne vidi jasno kako bi se protiv nje ljudi borili. To nije samo nasilje učenika prema učenicima, niti nastavnika prema učenicima. Sve češće je prisutno nasilje učenika prema nastavnicima, a u nekim slučajevima vidimo da se i roditelji u to uključuju i da su prisutni i ti oblici verbalnog nasilja, nekada i fizičkog, roditelja prema nastavnicima, pa i drugim učenicima. Zašto je to tako? Pretpostavljam zbog toga što svi akteri te interakcije primećuju klimu nasilja i prilagođavaju svoju interakciju tome. Smatraju da je nasilje nešto što može uroditi plodom, što je uobičajeno, da je to jezik koji ostali razumeju. Zbog toga taj nasilni jezik postaje uobičajen između svih aktera u komunikaciji."