Ministar prijavio dobijeni poklon

Mediji ovih dana kao posebnu zanimljivost prenose vijest da je ministar građevinarstva, prostornog uređenja i ekologije RS Muhamed Lišić, postupajući po Zakonu o sukobu interesa BiH, prijavio državnoj izbornoj komisiji da je njegovo ministarstvo za poklon dobilo 12 boca viskija “čivas”, vrijednih više od stotinu maraka. Neobičan je i poklon, pišu, ali je istovremeno i neuobičajen postupak jednog javnog zvaničnika u našoj zemlji. Portparol Ministarstva Gorjana Rosić:

“Zapravo, radi se o jednom normalnom potezu, koji u jednoj pravnoj državi ne bi trebalo da bude izuzetak ili raritet, kakav je, nažalost, ovih dana ispostavilo se, naša prijava dobijenog poklona.”

Predsjednik Izborne komisije BiH Branko Petrić navodi da je ministar Lišić pogrešno postupio, jer ne treba prijavljivati poklone koje dobije institucija, već treba prijaviti poklon vrijedniji od sto maraka ako ga je dobio pojedinac koji je na izabranoj funkciji:

“Oni će sa potrošnom robom koje je Ministarstvo primilo - te i da je Ministarstvo dobilo pet kompjutera - po svojim internim propisima da postupe.”

Petrić je kazao da je u posljednjih četiri godine, otkada se primjenjuje Zakon o sukobu interesa, prijavljeno oko 80 poklona vrijednijih od stotinu maraka. Svi ti pokloni postaju vlasništvo države. Niko do sada, međutim, nije prijavio da je dobio novčani poklon:

“Evo, recimo, imam zapisnik o primopredaji poklona iz kabineta gospodina Šefika Džaferovića. Eventualno neprijavljivanje bi moglo biti sankcionisano. Ali, nije skladište za poklon, jer oni su ga na jedan pogodan način izložili - sablja, srebro, zlato, poklon predsjednika skupštine Saudijske Arabije; srebreni sat, poklon predsjednika Bundestaga; medalja, poklon Hrvatskog sabora, u staklu.”

Predsjednik Transparensi internašionala Boris Divjak je mišljenja da, ipak, mnogo poklona ostane sakriveno, te da se javnosti daju samo protokolarni i minorni pokloni:

“Trenutno je situacija takva da mnoge stvari izmiču kontroli, ne postoji mogućnost praćenja šta se dešava na terenu, da li ljudi, između ostaloga, dobivaju poklone koji su ’mnogo teži’, pa samim tim i teža krivična djela prema tom zakonu.”

Problem je, smatra Divjak, i što entiteti još nisu usvojili zakone o sukobu interesa, tako da je neizvodivo Izborna komisija može sama pratiti na hiljade javnih zvaničnika u našoj zemlji.