Bez rezultata pregovori prosvetara sa Vladom Srbije, sindikati traže više od 12 odsto

Protest prosvetnih radnika u Beogradu, 16. septembar 2024.

Pregovori predstavnika četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti sa Vladom Srbije završeni su bezuspešno i bez pomaka, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, koji je učestvovao na sastanku u Vladi.

Ovo su drugi pregovori prosvetara sa Vladom Srbije od početka školske godine u vezi sa povećanjem plata zaposlenih u prosveti.

Glavni zahtev četiri reprezentativna sindikata jeste da se početna plata nastavnika, koja sada iznosi 86.681 dinar (740 evra) izjednači sa prosečnom platom na republičkom nivou (818 evra).

"Ponuda Vlade (povećanje od 12 odsto za nastavno i osam za nenastavno osoblje) ostaje. Mi smo onda izrazili posebno nezadovoljstvo što se ne slažemo da nas dele na nastavno i nenastavno osoblje", rekao je Slović.

Dodao je da im je ponovo rečeno da za veće povećanje od toga "para nema", kao i da sindikati od svojih zahteva ne odustaju, te će 2. oktobra stupiti u štrajk.

Kako su ranije izjavili predstavnici sindikata prosvetnih radnika, protokolom koji je potpisan sa Vladom pre skoro godinu dana utvrđeno je da se plate u prosveti izjednače sa republičkom prosečnom zaradom, ali to do sada nije ispunjeno.

Šta su saopštili predstavnici Vlade?

Vlada Srbije je nakon sastanka je saopštila da je premijer Miloš Vučević predstavnicima sindikata ponovio predlog Vlade o uvećanju zarada nastavnom osoblju za 12 odsto i nenastavnom za osam odsto.

U saopštenju se navodi da je premijer najavio "da će se razmotriti mogućnost jednokratne finansijske pomoći svim zaposlenima u prosveti i predškolskim ustanovama", koju će, kako je rečeno "izneti u narednim danima".

Ministarka prosvete Srbije Slavića Đukić Dejanović izjavila je, uoči sastanka sa sindikatima prosvetnih radnika, da je 12 odsto maksimalno moguće povećanje za plate prosvetara u januaru iduće godine.

Dodala je da "januar nije nikakav limit" za dalja povećanje, prenela je agencija Beta.

Pročitajte i ovo: Protest radnika u prosveti u Srbiji, plate ni za prelaznu ocenu

Đukić Dejanović je na otvaranju nove školske godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu rekla da je stav Vlade da materijalni status prosvetnih radnika treba da se povećava "iz godine u godinu, iz perioda u period".

"Mi smo došli do odnosa da je početna plata u prosveti 94 odsto prosečne plate na nivou Srbije. Očekuje se da se izjednače te dve sume i to je jedan od naših ciljeva za 2025. godinu. U ovom momentu nema finansijskih mogućnosti da to bude više od ovog", rekla je Dukić Dejanović.

Ovo su drugi pregovori prosvetara sa Vladom Srbije o povećanju zarada od početka školske godine. I prethodni su završeni bez pomaka, pa je deo zaposlenih u prosveti 16. septembra obustavio rad na jedan dan.

Na protestnom skupu u Beogradu, tada su poručili da ne pristaju na obećano povećanje zarada od 12 odsto za nastavno osoblje i osam odsto za nenastavno osoblje.

Više sadržaja

Plate zaposlenih u obrazovanju u Srbiji, osim za republičkim prosekom, zaostaju i za onima u zdravstvu i u državnoj upravi, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Budžet Ministarstva prosvete u 2024. je uvećan u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 314,19 milijardi dinara (2,7 milijarde evra).

Ipak, Srbija sa trenutnih 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se izdvaja za obrazovanje ne prati prosek u Evropskoj uniji (EU), koji iznosi 4,7 odsto BDP-a.

Pročitajte i ovo: Nastavnici u Srbiji strahuju od nasilja i žive pod pritiskom malih plata