Završen protest poljoprivrednika u Subotici, u četvrtak razgovor u Ministarstvu

Poljoprivrednici idu u četvrtak 3. oktobra na razgovor u Ministarstvo poljoprovrede

Poljoprivrednici u Subotici, na krajnjem severu Srbije, okončali su protest nakon poziva iz Ministarstva poljoprivede na razgovor u četvrtak 3. oktobra.

Oni su bili okupljeni sa oko 40 traktora na ipsilon kraku koji povezuje granični prelaz Kelebija sa auto-putem ka Novom Sadu i Beogradu zbog neispunjenih obećanja Vlade iz prošle godine, ali za razliku od prethodnog dana nije bio blokiran saobraćaj.

Predstavnik poljoprivrednika Miroslav Matković rekao je da će oni pokazati dobru volju i razići se sa protesta.

"Nadamo se da ćemo u četvrtak uspeti da se dogovorimo i rešimo probleme i da nikada više ne moraju srpski seljaci da izađu na ulicu. Verujemo da država neće dozvoliti da propadnemo", poručio je.

Nekoliko predstavnika poljoprivrednika bilo je, kako su rekli, pozvano na razgovor u kancelariju Bezbednosno-informativne agencije (BIA) u Subotici.

Matković je rekao da su na njih apelovali da imaju strpljenja i pokažu razumevanje, te da se raziđu kućama.

BIA i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu odgovorili na upit RSE.

Pročitajte i ovo: Poljoprivrednici blokirali put na severu Srbije

Poljoprivrednici imaju četiri zahteva – isplatu 17.000 dinara (140 evra) po hektaru za sertifikovano seme i izmene i dopune zakona prema kojima bi poljoprivrednici kupovali gorivo na svim pumpama bez akcize u 2025. godini.

Zahtev je i uvođenje moratorijuma na kredite kao u vreme pandemije kovida, te uređenje tržišta i robne berze, što podrazumeva kontrolisani uvoz mleka, mesa, povrća i jaja.