'Vehabija likvidiran u okršaju sa policijom kod Novog Pazara', saopštio MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sinoć u selu Hotkovo, u blizini Novog Pazarat, likvidiran vehabija Senad Ramović-Becan koji je prilikom hapšenja pružao otpor i pucao na policiju, saopštilo je 18. avgusta Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP).

„Ramović je odbio da se preda prilikom hapšenja i ispalio je tri, četiri hica na pripadnike policije“, rekao je Dačić, a preneo MUP Srbije.

MUP prenosi da je Dačić naveo da Ramović nije zetečen u svojoj kući u Hotkovu, već u obližnjoj kući njegovog zeta Aldina Birčovića iz Novog Pazara koji se trenutno nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Nišu.

Dodao je da je Ramović i prilikom ranijih pretresa pružao otpor policiji.

Ministar policije rekao je da je Ramović bio u bekstvu nakon što se u junu desio teroristički napad ispred ambasade Izraela u Beogradu i da se u jednom momentu krio na Kosovu.

„Ova akcija je nastavak akcija sprovedenih nakon terorističkog akta ispred ambasade Izraela u Beogradu“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao je da je akcija hapšenja Ramovića sprovedena u koordinaciji Bezbednosno-informativne agencije Srbije (BIA), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Ranije osuđen za terorizam

Ranije su vlasti Srbije Ramovića označile kao stanodavaca Miloša Žujovića koji je 29. juna u Beogradu samostrelom teško ranio policajca na obezbeđenju Ambasade Izreala, koji je tom prilikom uzvratio i likvidirao napadača.

Senad Ramović ranije je po presudi za terorizam u Srbiji bio osuđen na 13,5 godina zatvora.

Uhapšen je 2007. zbog oružanog obračuna sa policajcima u selu Trnava kod Novog Pazara, kada je uhapšeno i 14 njegovih saradnika.

U presudi je tada navedeno da su osuđeni planirali napade na džamiju i policijsku stanicu u Novom Pazaru.

Saopšteno je da su na planini Ninaji kod Novog Pazara sakrili velike količine oružja, hrane i lekova i bili osposobljeni za specijalna teroristička i inženjerijska dejstva i protivtenkovsku borbu.

Sud je u obrazloženju presude naveo da je tokom suđenja dokazano da su okrivljeni planirali terorističke akte krajem 2007. i početkom 2008. godine, sa velikom količinom naoružanja kako bi izazvali strah i nesigurnost kod građana.

Pročitajte i ovo: Vučić tvrdi da će biti još hapšenja zbog napada na Ambasadu Izraela