Dodatnih 18 miliona dolara od SAD za razvojno partnerstvo sa Srbijom

Ilustrativna fotografija

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil potpisali su 12. jula amandmane na dva sporazuma o saradnji, koji predviđaju dodatnih 18 miliona dolara u okviru ukupnog paketa podrške USAID Srbiji, vrednog 115 miliona, sa ciljem ubrzanja evropskog puta Srbije.

Radi se o amandmanu na sporazum o pomoći za bolje funkcionisanje javne uprave, kao i amandmanu koji se tiče konkurentnosti tržišne ekonomije, stoji u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Ambasador Hil je, po potpisivanju sporazuma kojem je prisustvovala i direktorka USAID u Srbiji Bruk Ajšam, rekao da partnerstvo te američke agencije i Vlade Srbije traje 23 godine i pokriva podršku i saradnju u brojnim oblastima.

Prema njegovim rečima, Srbija je rekla da joj je potrebna podrška u određenim oblastima, a američka vlada i USAID su izrazili spremnost da je podrže.

"Kroz ovu saradnju i partnerstvo želimo da pomognemo Srbiji da što pre bude spremna da pristupanje Evropskoj uniji (EU)", istakao je u saopštenju Hil.

Pročitajte i ovo: USAID pokreće Program za pomoć medijima na Balkanu

Ministarka Tanja Miščević je podsetila da su osnovni sporazumi, na koji su danas potpisani amandmani, postignuti 2010. godine, a tiču se važnih pitanja funkcionsianja javne uprave, vladavine prava, malih is srednjih preduzeća, poljoprivrede, energetske efikasnosti i sistema javnih nabavki.

"Kada je reč o javnim nabavkama, biće omogućeno da 25 lokalnih samouprava dobije nov model ugovora sa ponuđačima, kako bi se obezbedila transparentnost procesa", rekla je Miščević.

Pročitajte i ovo: USAID poručio da ne uslovljava svoju pomoć Srbiji

Od početka saradnje sa USAID, 2001. godine, kroz različite modele saradnje, Sjedinjene Države su u Srbiju uložile 1,2 milijardi evra, stoji u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

USAID je nezavisna agencija savezne vlade SAD, koja je osnovana 1961. s ciljem da pruža pomoć za socioekonomski razvoj u drugim zemljama sveta.