Medijsko udruženje iz Srbije ponovo apeluje na oslobađanje beloruskog novinara

Beloruski novinar, reditelj i opozicioni aktivista Andrej Gnjot u kućnom pritvoru u Beogradu, 14. jun 2024.

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u Srbiji Veran Matić apelovao je da se promeni odluka Višeg suda u Beogradu o izručenju beloruskog novinara i političkog aktiviste Andreja Gnjota vlastima Belorusije.

"'Sloboda za Andreja Gnjota' je apel da se promeni ova odluka i zaštiti ovaj novinar od sigurnog političkog progona, torture i duge zatvorske kazne ako bude izručen Belorusiji", naveo je Matić, koji je Gnjota posetio u kućnom pritvoru.

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o izručenju beloruskog novinara, reditelja i opozicionog aktiviste Andreja Gnjota Belorusiji, ali ono još nije pravosnažno.

Na ovo rešenje postoji mogućnost žalbe, koju su Gnjotovi advokati najavili.

Pročitajte i ovo: 'Spašavam svoj život': Beloruski novinar u kućnom pritvoru u Srbiji

Beloruske vlasti od Srbije traže ekstradiciju Gnjota nakon što je 30. oktobra 2023. uhapšen na aerodromu u Beogradu po poternici Interpola raspisanoj na zahtev Minska zbog navodne utaje poreza.

Gnjot optužbe odbacuje i smatra ih politički motivisanim.

"Možete li da zamislite koliko godina zatvora ja mogu dobiti u Belorusiji?", naveo je Gnjot u intervjuu za RSE sredinom juna.

Ovaj beloruski novinar, reditelj i aktivista proveo je sedam meseci u Centralnom zatvoru, da bi onda bio prebačen u kućni pritvor.

Nanogica za elektronski nadzor koja prati kretanje Andreja Gnjota u kućnom pritvoru, 14. jun 2024.

U apelu koji je uputio predsednik ANEM-a, navodi se da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da se novinar i politički aktivista izruči jednom od najrepresivnijih sistema u Evropi i svetu, kada je reč o novinarskim i političkim slobodama, zemlji u kojoj i dalje postoji smrtna kazna.

"Optužbe koje su podignute protiv Andreja Gnjota, koje su se pojavile i na poternici Interpola, očigledno su inspirisane novinarskim radom i političkim aktivizmom", ocenio je Matić.

Matić, koji je i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, naveo je da novinarska zajednica i organizacije civilnog društva moraju svojim aktivnostima uticati da se spreči izručivanje Gnjota beloruskom režimu.

Dodao je i da očekuje od predstavnika međunarodne zajednice da pomognu da organi Srbije ne počine "neoprostivu grešku, sa izvesnim teškim posledicama po Andreja Gnjota."

Na njegovo oslobađanje pozvala je i Evropska unija.

"Postoje dovoljno razloga da verujemo da je nalog za hapšenje motivisan političkim razlozima i da bi se suočio sa političkom represijom i lošim postupanjem ukoliko bi bio izručen", naveo je za RSE portparol EU Peter Stano.

Više medijskih i nevladinih organizacija uputilo je poziv da se Andrej Gnjot oslobodi i ne izruči Belorusiji.