Izrael i Hamas osuđuju zahtev tužioca za hapšenje njihovih lidera

Palestinci raseljeni iz Džabalije, Pojas Gaze, maj 2024.

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je da je zahtev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi nečuvena.

„Donet u lošoj nameri taj jednostrani potez predstavlja unilateralni politički korak koji ohrabruje teroriste širom sveta i krši sva osnovna pravila suda", saopštio je Hercog.

Hercog je izrazio očekivanje da potez tužioca osude i odbace svi lideri „slobodnog sveta“.

Naveo je i da su lideri Hamasa krivi za pokretanje masovnog ubistva i da je neprihvatljiv pokušaj povlačenja paralele između njih i demokratski izabrane Vlade Izraela.

„Ona radi da ispuni svoju dužnost da odbrani i zaštiti svoje građane u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", zaključio je Hercog.

MKS traži Netanjahua i Galanta

Međunarodni krivični sud premijera Izraela Benjamin Netanjahu i ministra odbrane Joava Galanta optužuje za istrebljenje, izgladnjivanje kao metod rata, uskraćivanje humanitrne pomoći i granatiranje civila u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je odluku glavnog tužioca MKS-a skandaloznom, pišu izraelski mediji.

''Ovo me neće zaustaviti, niti će zaustaviti nas'', navodno je rekao Netanijahu na sastanku njegove parije Likud, prenosi izraelski portal Ynet.

Tajms of Izrael navodi da se očekuje da će Netanjahu uskoro dati zvanično saopštenje.

MKS potražuje i zvaničnike Hamasa Ismaila Hanijea, Jahju Sinvara, Muhameda Deifa zbog, kako je naveo taj sud, zločina istrebljenja, ubistava, odvođenja talaca, silovanja, seksualnog napastovanja i mučenja, prenose agencije.

Predsednik izraelskog parlamenta (Kneset) Amir Ohana izjavio je da je Međunarodni krivični sud u Hagu dokazao svetu da nije legitiman.

„Skandalozna je odluka koja stavlja državu Izrael zajedno sa ubilačkom terorističkom organizacijom Hamas, koja je kidnapaovala, mučila, palila, masakrirala i ubijala Jevreje“, rekao je Ohana.

'Konfuzija o tome ko je žrtva'

Palestinski Hamas, koji Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) smatraju terorističkom organizacijom, saopštio je da oštro osuđuje zahtev glavnog tužioca MKS-a.

„To predstavlja pokušaje tužioca Međunarodnog krivičnog suda da izjednači žrtvu sa dželatom izdavanjem naloga za hapšenje protiv određenog broja lidera palestinskog otpora", navela je u saopštenju ta organizacija, prenosi Frans pres.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je rekao da odluka tužioca ohrabruje Izrael da nastavi svoj "istrebljivački rat".

Vasel Abu Jusef iz Palestinske oslobodilačke oragnizacije (PLO) ocenio je da postoji konfuzija o tome ko je žrtva.

„Palestinski narod ima pravo da se brani. Od MKS zahtevamo da izda naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika koji čine zločine genocida u Pojasu Gaze", naveo je Jusef.

Još 129 talaca u zatočeništvu

Svetske agencije prenose da se veruje da Hamas i druge ekstremističke organizacije u Pojasu Gaze drže 129 talaca od oko 250 otetih tokom napada na jug Izraela 7. oktobra u kom je ubijeno oko 1.200 ljudi. Dodaje se da je u izraelskoj vojnoj kampanji koja je usledila u Pojasu Gaze ubijeno više od 35.500 Palestinaca. Izrael tvrdi da su poginula 282 izraelska vojnika.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan zatražio je da se izdaju nalozi za hapšenje lidera Hamasa i Izraela, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Kako je 20. maja preneo AP, Kan je rekao da veruje da su Netanjahu, izraelski ministar odbrane Joav Galant i trojica lidera Hamasa odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Pročitajte i ovo: Očaj i nada na granici Pojasa Gaze s Egiptom