Nobelovka kritikuje iransku vladu zbog broja starijih žena 'političkih zatvorenica'

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi 2021. godine

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir i aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi osudila je islamističku vladu u zemlji jer drži gotovo dvadesetak žena starijih od 60 godina u zatvoru zbog "političkih" krivičnih djela.

Mohammadi, koja je trenutno među 69 žena koje se drže u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu, objavila je izjavu na Instagramu u kojoj ističe odlučnost starijih žena zarobljenih u iranskom zatvorskom sistemu, rekavši da to pokazuje njihovu "volju za oslobođenjem, kao i okrutnost i zlo Islamske republike".

"Prisustvo ovih žena u redovima onih koje su spremne da plate najvišu cijenu ukazuje na rašireni ustanak među ženama za demokratiju, slobodu i jednakost, kao i na intenzitet društvenog bunta protiv diskriminacije, ugnjetavanja i dominacije", rekla je Mohammadi i dodala da je "među 69 ženskih političkih zatvorenika u Evinu, 21 starija od 60 godina".

Mohammadi je u maju 2016. osuđena na 16 godina zatvora nakon što je osnovala pokret za ljudska prava koji je vodio kampanju za ukidanje smrtne kazne.

Puštena je 2020., ali je vraćena u zatvor 2021. U januaru 2024. iranski sud produžio je zatvorsku kaznu 51-godišnjoj Mohammadi za 15 mjeseci zbog "širenja propagande" protiv Islamske republike dok je bila u zatvoru.

Pročitajte i ovo: Aktivizam iranske nobelovke i iza rešetaka

To joj je bila peta presuda od marta 2021. godine i treća za aktivnosti iz zatvora.

Ističući oštru stvarnost s kojom se suočavaju aktivistice koje se i dalje suprotstavljaju autoritarnoj vlasti, Mohammadi je u svom postu na Instagramu izrazila nadu da će njihova otpornost na kraju pobijediti "tiraniju" režima.

"Očigledno je da prisustvo majki i žena koje provode šestu i sedmu deceniju u zatvoru odražava režimsku brutalnost, mizantropiju i žestinu, koja se sve više prezire jer zatvara oči pred moralom, društvenim vrijednostima i humanošću kako bi zadržati svoju krhku moć", rekla je.

Mohammadi je dobila Nobelovu nagradu za mir 2023. godine za, kako je Norveški Nobelov komitet nazvao "borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve".