Opozicija vodi u Istanbulu i Ankari, pokazuju prvi rezultati izbora u Turskoj

Ilustracija: Sa izbora u Truskoj

Delimični rezultati sa lokalnih izbora u Turskoj održanih 31. marta pokazuju prednost opozicije u broju osvojenih glasova u Istanbulu i Ankari, prenose svetske agencije.

Gradonačelnici Istanbula Ekrem Imamoglu i Ankare Mansur Javas, kandidati opozicione Republikanske narodne partije (CHP), vode na izborima naspram kandidata Partije pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pokazuju preliminarni nezvanični rezultati.

"Na osnovu podataka koje smo prikupili, mogu reći da su nam građani zaista pokazali naklonost i poklonili poverenje", rekao je Imamoglu, a preneo Rojters.

Na osnovu rezutata sa 70,80 odsto biračkih mesta u Istanbulu, obrađenih četiri sata nakon završetka glasanja, Imamoglu je osvojio 50,34 odsto podrške, a njegov protivkandidat Murat Kurum iz AKP 40,93 odsto, pokazuju nezvanični rezultati sa sajta turske agencije Anadolija.

CHP u prednosti i u Izmiru, Bursi, Antaliji

Prema nezvaničnim rezultatima izbora sa 45,27 odsto biračkih mesta u Ankari, aktuelni opozicioni gradonačelnik Mansur Javas osvojio je 58,60 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Turgut Altinok iz Partije pravde i razvoja dobio 33,49 odsto.

Aktuelni gradonačelnik Ankare, kandidat CHP Mansur Јavas, proglasio je pobedu tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta na osnovu prvih rezultata koji mu daju veliku prednost.

Turska agencija Anadolija objavila je i delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka CHP vodi i u drugim velikim gradovima, Izmiru, Bursi, Antaliji i Adani.

Prema prvim rezultatima, CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39 odsto glasova.

"Prvi put od 1977. sekularni CHP vodi u anketama širom zemlje. Glasači su odlučili da promene sliku Turske dugu više od dve decenije“, rekao je predsednik CHP Ozgur Ozel u sedištu stranke u Ankari.

Na izborima su na mandat od pet godina birani gradonačelnici 81 pokrajinske prestonice, članovi parlamenata i saveta pokrajina i opština, sve do nivoa mesnih zajednica u selima.

Pravo glasa imalo je više od 61,4 miliona ljudi koji su mogli da biraju zvaničnike u 81 turskoj pokrajini, u opštinama i gradovima, uključujući Istanbul i ostale velike gradove.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je na vlasti više od dve decenije, uložio je velike napore u kampanju, posebno u Istanbulu, ekonomsku i kulturnu prestonicu zemlje u kojoj je bio gradonačelnik 1990-ih i koja je prešla u opoziciju 2019.

Tri osobe poginule, desetine povređeno

Ovi izbori obeleženi su i nasiljem u kom su poginule tri osobe, dok je više desetina povređeno, javio je Rojters (Reuters).

Jedna osoba je poginula, 12 je povređeno, u sukobu dve grupe na jugoistoku zemlje u Dijarbakiru, gradu sa pretežno kurdskim stanovništvom, saopštile su lokalne vlasti.

Navodi se da je u incidentu korišćeno oružje, motke i kamenje.

Anadolija prenosi da je u tuči u odvojenom incidentu ubijena jedna osoba, a četiri ranjene.

Turski mediji javili su da je u Bursi jedna osoba stradala, a dve ranjene.

Sukobi su izbili i u Sanliurfi na jugu zemlje, gde je povređeno 16 ljudi, dok je jedna osoba izbodena hladnim oružjem na zapadu Turske u Afionkarahisaru.

Biračka mesta na lokalnim izborima 31. marta u Turskoj zatvorena su u 17 časova.

Pročitajte i ovo: Mogu li izbori u turskim gradovima poljuljati moć Erdogana?