EU spremna da pomogne Srbiji u reformi izbornog procesa

Glasačko mesto u Beogradu tokom izbora 17. decembra 2024.

Izborni proces Srbiji zahteva opipljiva poboljšanja i dalju reformu, jer je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja zemlje Evropskoj uniji, poručio je glasnogovornik EU Peter Stano.

Govoreći na konferenciji za novinare o zahtevu Evropskog parlamenta da se pokrene međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbornog procesa u zemlji, Stano je naglasio da da se stav Evropskog parlamenta shvata ozbiljno te da se radi sa svim evropskim institucijama na rešavanju svih ovih pitanja.

Pročitajte i ovo: Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o izborima

Evropska unija očekuje, kako kaže Stano, da će nadležni nacionalni organi Srbije "na veoma transparentan način pratiti sve verodostojne prijave o nepravilnostima".

"Ovo uključuje i navode koji se odnose na lokalne izbore posebno u Beogradu, ali i drugim opštinama. I zaista, spremni smo da pružimo podršku za sprovođenje svih preporuka ODHIR-a, uključujući i pitanja koja su od vitalnog značaja za javnost u Srbiji, za srpski narod i za njegovo poverenje u izborne procese, jer predstoji još izbora u Srbiji", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je veoma važno za Srbiju da se pozabavi svim zahtevima koji su izneti u izveštaju.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je 28. februara objavila konačan izveštaj o izborima održanih 17. decembra u Srbiji.

U izveštaju se navodi da je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

U izveštaju o decembarskim izborima u Srbiji navodi se, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.