Berbok: EU zabrinuta tenzijama Kosova i Srbije

Fotoarhiv: Analena Berbok

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) izjavila je da tenzije između Kosova i Srbije ugrožavaju napredak regiona ka Evropskoj uniji (EU).

Ona je 6. oktobra u Tirani pred sastanak šefova diplomatija zemalja regiona i članica EU rekla da je Brisel zabrinut zbog nedavnog oružanog napada grupe Srba na kosovsku policiju, prenosi AP.

"Napeta situacija ugrožava i Berlinski proces koji promoviše povezanost i saradnju na Zapadnom Balkanu", rekla je Berbok.

Prethodno je NATO saopštio da za mirovnu misija na Kosovu šalje nekoliko stotina dodatnih vojnika radi jačanja bezbednosti, nakon što je kosovsku policiju u Banjskoj na kosovskom severu 24. septembra napala grupa lokalnih Srba. Tada su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača, dok je KFOR saopštio da je prisustvo njegovih vojnika u Banjskoj sprečilo da situacija još ozbiljnije eskalira.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa iz 2014. za saradnju i evrointegracije regiona.

Dačića nema na zajedničkoj fotografiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbio je 6. oktobra da se fotografiše sa ostalim učesnicima ministarskog sastanaka Berlinskog procesa u Tirani jer je u pozadini bila i zastava Kosova, prenosi Beta vest Euronews Albania.

Taj medij objavio je da Dačića nema na zajedničkoj fotografiji zbog zastave Kosova koja je sa ostalim zastavama bila iza učesnika sastanka, među kojima su bili šefovi diplomatija Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova i Severne Makedonije, nemačka ministarka Analena Berbok i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Prethodno je Dačić, kako je prenela agencija Fonet, u Tirani izjavio da je nepoštovanje Briselskog sporazuma uzrok svih problema.

Nakon sastanka šefova diplomatija u okviru Berlinskog procesa Dačić je za Kosovo onlajn rekao da taj sporazum iz 2013. podrazumeva učešće predstavnika srpske zajednice u kosovskim institucijama.

"Briselski sporazum podrazumeva Srbe u policiji, pravosuđu, sudovima i tužilaštvima. Podrazumeva da ne mogu albanske snage da dolaze na sever i podrazumeva formiranje Zajednice srpskih opština", rekao je Dačić.

Ponovio je stav da bi aktivnosti na smirivanju tenzija trebalo da vode kroz ispunjavanje dogovorenog.

Brisel posvećen proširenju

Posle sastanka u Tirani Analena Berbok rekla je da Brisel želi da bude uz Zapadni Balkan na EU putu.

"Hajde da zajedno koračamo na putu ka EU, došlo je vreme da ispunimo obećanja koja smo dali", dodala je Berbok.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji izjavio je na sastanku u Tirani, koji je pripremni za samit Berlinskog procesa u tom gradu 16. oktobra, da je Brisel posvećen proširenju na Zapadni Balkan.

"Nudimo alate za ubrzanje procesa proširenja, uključujući integraciju i pre pristupanja Uniji", saopštio je Varhelji.

Varhelji je rekao da je Berlinski proces odlična platforma za angažman EU na Zapadnom Balkanu i da Brisel pokazuje posvećenost regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrima spoljnih poslova Nemačke i Albanije Varhelji je rekao da Zapadni Balkan mora da bude ekonomski integrisan sa EU pre nego što te zemlje postanu njene članice, prenosi Beta.

"Ovde govorimo o velikim političkim projektima, ali i o projektima koji utiču na svakodnevni život građana i o tome kako ćemo dovesti EU na Zapadni Balkan", naveo je Varhelji.

Na sastanku su, pored ministara iz regiona, Berbok i Varhejija, učestvovali i predstavnici više članica EU - Austrije, Grčke, Mađarske, Španije, Holandije i Rumunije, kao i Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Šta je Berlinski proces?

Berlinski proces je međuvladina inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti.

Osnovan je 2014. godine na inicijativu bivše njemačke kancelarke Angele Merkel.

Služi kao platforma za suradnju na visokom nivou između zvaničnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, a fokus je stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, sa oko 18 miliona ljudi.

Cilj je da zemlje Zapadnog Balkana surađuju u razvoju infrastrukture, smanjenju nezaposlenosti, povećanju konkurentnosti privrede, međusobnom pomirenju, obrazovanju, ekologiji.

U okviru Berlinskog procesa potpisani su sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija.

Također, dogovorena je suradnja u oblasti prometa, energetike, ekologije, digitalizacije i rominga.

Samiti Berlinskog procesa održavaju se jednom godišnje, a posljednji je održan u novembru 2022. u Berlinu. Sve zemlje Zapadnog Balkana potpisale su na samitu istovjetne sporazume i obavezale se na njihovu ratifikaciju.