Moskva nazvala 'bogohulnom' odluku Bugarske o proterivanju ruskog sveštenika

Ruski arhimandrit Vasijan

Moskva je ljutito reagovala na odluku Bugarske da protera poglavara Ruske pravoslavne crkve u Sofiji, nazvavši taj potez "blasfemičnim" i "neprijateljskim" činom. Rusija je kao odgovor zatvorila ured Ruske pravoslavne crkve u bugarskoj prestonici.

Ruska državna novinska agencija TASS javila je 22. septembra da će bugarski ambasador u Moskvi Atanas Krastin biti pozvan na razgovore u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije o proterivanju arhimandrita Vasijana i još dvojice sveštenika, obojica beloruskih državljana, sa obrazloženjem da su bili uključeni u "aktivnosti usmerenih protiv nacionalne bezbednosti i interesa Bugarske".

Bugarska državna agencija za nacionalnu bezbednost (DANS) saopštila je da su trojica sveštenika radila na "sračunatom uticaju na društvene i političke procese u Bugarskoj u korist ruskih geopolitičkih interesa“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da su sveštenici pozvani u bugarsku imigracionu službu 21. septembra i da im je uručeno obaveštenje da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Pročitajte i ovo: Bugarska protjerala poglavara Ruske crkve u Sofiji Vasijana, tvrdi Moskva

Dodaje se da su njih trojica prevezeni "kao kriminalci u vozilu sa rešetkama" nazad u crkvu da spakuju svoje stvari i dodaje da će biti prevezeni do granice sa Srbijom.

Bugarske vlasti nisu dale nikakve detalje o tome gde se sveštenici nalaze.

"Ogorčeni smo i šokirani onim što se dogodilo", istakla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, dodajući da odgovornost za "brzo pogoršanje rusko-bugarskih odnosa u potpunosti leži na bugarskoj strani".

Ambasadorka Rusije u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova dodala je u intervjuu državnoj televiziji da Rusija neće preduzimati akcije direktno protiv Bugarske crkve u Moskvi.

Arhimandrit Vasijan – čije je svetovno ime Nikolaj Zmejev – Moskovska patrijaršija je postavila za poglavara Ruske pravoslavne crkve u Sofiji 2018. godine, nekoliko dana nakon što je ruski patrijarh Kiril posetio Bugarsku.

Pitanja o ulozi arhimandrita Vasijana postavljaju se u Bugarskoj nekoliko meseci.

Ranije u septembru, poslanik Atanas Atanasov nazvao je sveštenika "predstavnikom ruske obaveštajne službe u mantiji".

U decembru 2022, Ruska pravoslavna crkva u Sofiji suočila se sa protestima zbog posete visokog predstavnika Moskovske patrijaršije, koga je pozvao arhimandrit Vasijan.

Odluka o proterivanju trojice sveštenika dolazi usred sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, koju je podržala Ruska pravoslavna crkva.

Evropska unija je uvela sankcije Moskvi kao odgovor, a Rusija je dodala zemlje članice EU, uključujući Bugarsku, na svoju listu "neprijateljskih zemalja".

Bugarska, članica NATO-a i Evropske unije, 2022. godine proterala je 70 ruskog diplomatskog osoblja u potezu koji je ozbiljno zaoštrio diplomatske odnose između dve zemlje, koje su bile bliski saveznici u vreme komunizma.

Izvor: Bugarski izvor Radija Slobodna Evropa