Misija NATO-a na Kosovu poziva na dijalog kako bi se smanjile napetosti

Barikade na sjeveru Kosova 27. decembra: Snage KFOR-a blizu jedne od barikada

Misija NATO-a na Kosovu KFOR saopštila je kako podržava dijalog između svih strana u cilju smirivanja napetosti na sjeveru Kosova.

"Najvažnije je da svi uključeni izbjegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu izazvati napetosti i eskalirati situaciju", rekao je general bojnik Angelo Michele Ristuccia u izjavi, prenosi Reuters.

"Rješenja treba tražiti dijalogom", dodao je.

Granični prelaz Merdare između Kosova i Srbije zatvoren je od 27. decembra uveče. Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova je na Facebooku saopštilo da su "srpske kriminalne grupe blokirale granični punkt Merdare".

Pročitajte i ovo: Zatvorene i Merdare, tri prelaza između Kosova i Srbije van funkcije

Ovaj prelaz, jedan od graničnih prelaza sa Srbijom, koristi kosovska dijaspora za ulazak i izlazak sa Kosova.

Blog uživo: Kriza na severu Kosova

Prehodno su Srbi na protestu 22. decembra u mestu Rudare kod Zvečana zatražilli oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje "tajnih spiskova za hapšenje i odstrel Srba", te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova.

Nekoliko grupa Srba sa Kosova podiglo je na severu Kosova barikade 10. decembra, kada su vlasti na Kosovu odvele u pritvor bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića.

U međuvremenu, Pantićev advokat Nebojša Vlajić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je njegovom klijentu pritvor zamenjen kućnim pritvorom.