Balkanski lideri u Berlinu potpisuju sporazume o bližoj integraciji

Makedonija – Lideri Zapadnog Balkana i bivša njemačka kancelarka Angele Merkel na samitu – Zapadni Balkan u Berlinu, 28. avgusta 2014.

Lideri Zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje 3. novembra potpisati tri sporazuma - o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Njemačke.

Pročitajte i ovo: Sporazum o putovanju bez viza na Zapadnom Balkanu u novembru

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Rojters (Reuters) da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada Jugoslavije i etničkih ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije.

Kako je pojasnio, cilj je da Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji, zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Naročito Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, a koja nastoji da uravnoteži istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Pročitajte i ovo: Zapadni Balkan strateški prioritet EU, poručio predsjednik Evropskog savjeta

Kako prenosi Rojters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži Evropskoj uniji ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

"Potreba za donošenjem odluke dolazi do izražaja s obzirom na geopolitička dešavanja", rekao je zvaničnik, osvrćući se na rat Rusije protiv Ukrajine.

Njemačka : Kancelar Olaf Šolc obraća se forumu tokom Međunarodne ekspertske konferencije o oporavku, rekonstrukciji i modernizaciji Ukrajine u Berlinu 25. oktobra 2022.

Njemački kancelar Olaf Šolc ( Olaf Scholz ) trebalo bi 3. novembra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru takozvanog "Berlinskog procesa" koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.