Sankcije Ujedinjenih nacija kriminalcima na Haitiju

Fotoarhiv: Demonstracije protiv premijera Haitija Arijela Anrija, Port o Prens, 3.10.2022.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) usvojio je rezoluciju kojom se uvode sankcije grupama i pojedincima koji su pretnja miru na Haitiju.

Istom odlukom 21. oktobra SB UN zatražio je hitno okončanje nasilja i kriminalnih aktivnosti u toj karipskoj zemlji.

Glavna osoba za koju SB UN traži kaznu je gangster Džimi Šerizije (Jimmy Cherizier) zvani Roštilj, čija banda blokira ključni terminal za gorivo izazivajući velike nestašice.

Šerizije je bivši policajac koji vodi skup bandi poznat kao "G9 Porodica i saveznici". Tu kriminalnu organizaciju Savet bezbednosti kaznio je zabranom izlaska iz zemlje, zamrzavanjem sredstava u inostranstvu i embargom na oružje.

To su prve sankcije koje je Savet bezbednosti uveo od 2017. godine. Rezoluciju je podržalo svih 15 članica.

"Šaljemo jasnu poruku lošim igračima koji drže Haiti kao taoca", rekla je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država pri UN Linda Tomas-Grinfild (Linda Thomas Greenfield).

Po njenim rečima, rezolucija je značajan prvi korak pomoći Haićanima koji žele konkretne akcije protiv kriminalaca, uključujući bande i njihove finansijere.

"U ovoj krizi, Savet bezbednosti je dao jasan signal da nasilje mora prestati i da ne može proći nekažnjeno", rekao je meksički ambasador u UN Huan Ramon de la Fuente Razmirez (Juan Ramon De La Fuente Ramirez).

Američka ambasadorka je rekla da Meksiko i SAD rade na još jednoj rezoluciji o Haitiju kojom bi se uspostavila bezbednost u toj ostrvskoj zemlji i obezbedila dostava humanitirne pomoći kroz uspostavljanje "misije za međunarodnu bezbednosnu asistenciju koja nema veze sa UN".

Iz teksta rezolucije izbačen je nedavni poziva Saveta ministara Haitija da se u ovoj zemlji hitno rasporede međunarodne vojne snage. Uklonjeno je i pominjanje pisma generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Antonio Guterres) u kom se izlažu opcije za pomoć haićanskoj policiji da se izbori sa visokim stepenom kriminala.

Politička nestabilnost na Haitiju traje od prošle godine kada je predsednik države Hovenel Muaze (Jovenel Moise) ubijen pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Netabilnost na Haitiju naglo je porasla prošlog meseca, nekoliko sati pošto je premijer Arijel Anri (Ariel Henry) saopštio da se ukidaju subvencije na gorivo. To je izazvalo dupliranje cena, dok je banda Džimija Šerizijea blokirala terminal za gorivo u mestu Varo tražeći Anrijevu ostavku.