Smanjenje protoka gasa iz Rusije je politički motivisano, poručuju iz Brisela

Gasovod Sjeverni tok

Šefica za energetsku politiku Evropske unije (EU) Kadri Simson kritikovala je najavu ruskog Gazproma da će usporiti isporuke Evropi, dok članice bloka optužuju Moskvu da koristi energiju kao oružje dok ratuje protiv Ukrajine.

Iz Gazproma su 25. jula saopštili da će dotok gasa prema Njemačkoj kroz gasovod Sjeverni tok 1 biti smanjen na 33 miliona kubnih metara dnevno, počevši od 26. jula.

To je polovina sadašnjih tokova, koji su već samo 40 posto normalnog kapaciteta.

"Znamo da ne postoji tehnički razlog za to. Ovo je politički motivisan korak i na to moramo biti spremni, zato je preventivno smanjenje naše potražnje za gasom mudra strategija", rekla je Simsonova 26.jula, uoči sastanka ministara energetike EU u Briselu.

Pročitajte i ovo: Gasprom drastično smanjuje isporuku gasa Evropi preko Sjevernog toka 1

Poljska ministarka klime i okoliša Ana Moskva (Anna Moskwa) je rekla da je najnoviji predlog EU o smanjenju potrošnje gasa "neutralan" za njenu zemlju, jer ne uključuje obavezujuće ciljeve.

Uoči razgovora 27 zemalja EU o smanjenju potrošnje gasa, Moskva je izjavila da je Varšava protiv dodjeljivanja obaveznih ciljeva smanjenja potrošnje zemljama članicama.

"Ne možemo prihvatiti bilo kakve odluke koje su nametnute zemljama. Energetska sigurnost je nacionalni prerogativ", rekao je Moskva.

Dodala je da su skladišta gasa u Poljskoj puna, i da njena zemlja sada nema potrebe da ograničava upotrebu gasa.

Pročitajte i ovo: Gasprom proglasio 'višu silu' u nekim isporukama gasa Evropi

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela upozorio da je smanjenje potrošnje gasa potrebno, jer će ruski predsjednik Vladimir Putin "nastaviti da igra svoje prljave igre u zloupotrebi i ucjeni isporuka gasa".

Gazpromov rez je "samo dodatni dokaz da moramo preuzeti igru u svoje ruke i moramo što prije smanjiti ovisnost o ruskim zalihama", dodao je Sikela.

Češka trenutno predsjedava EU po principu rotacije.