Poljoprivrednici protestovali u više mesta u Srbiji

Protest poljoprivrednika kod Uba

Poljoprivrednici u više mesta na Srbiji protestovali su 10. februara zbog visoke cene mineralnog đubriva i goriva, a na ulice su izašli u traktorima.

Protestovali su, prema izveštajima medija, poljoprivrednici iz Zrenjanina (na severu Srbije), Uba (na zapadu Srbije), Batočine, Lapova i Rače (Šumadija, centralna Srbija).

Poljoprivrednici u Zrenjaninu kažu da su nezadovoljni što su subvencije za biljnu proizvodnju minimalne, prenosi Beta.

Kako je ranije objavljeno, ratari traže da se subvencije u poljoprivredi vrate na 16.000 dinara (136 evra) po hektaru, za 100 hektara obradive poljoprivredne površine i da se za svaki taj hektar obezbedi 60 litara regresirane nafte, bez akcize za gorivo.

Šumadijski poljoprivrednici su zapretili da će radikalizovati protest ukoliko Vlada ne subvencioniše naftu i đubrivo.

Nekoliko stotina poljoprivrednika Braničevskog okruga na istoku Srbije, sa više od 150 traktora protestovalo je i 2. februara u Požarevcu zbog visoke cene mineralnog đubriva.

Protest poljoprivrednika kod Uba

RSE je ranije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputio više pitanja vezanih za problem cene mineralnog đubriva, ali iz Ministarstva nije stigao odgovor.

Poljoprivrednici takođe godinama ukazuju da imaju najmanje državne subvencije u Evropi, od samo 4.000 dinara (34 evra), naveo je 9. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nedeljko Savić iz Ćirikovca kod Požarevca, predsednik Udruženja poljoprivrednika Stiga.

Pročitajte i ovo: Poskupljenja izvode ratare u Srbiji na ulice

Prema podacima portala Agro klub, prosek subvencija po hektaru u zemljama Evropske unije iznosi oko 260 evra.

Zvaničnici Evropske unije su juna 2021. postigli sporazum o subvencionisanju poljoprivrednika. Prema pisanju Rojtersa, dogovor podrazumeva da oko trećina budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine bude izdvojena za plaćanja poljoprivrednicima i podršku ruralnom razvoju.

Cena dizel goriva u Srbiji iznosi 180 dinara (1,53 evra) po litru.

Prema podacima sajta tolls.eu, Srbija je sa tom cenom skuplja od Austrije, Hrvatske, Češke, Francuske, Italije, Poljske.