Victoria Nuland stiže u Moskvu na pregovore nakon uzajamnih sankcija

Victoria Nuland, američka državna podsekretarka za politička pitanja na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskym u Kijenu, 6. maja 2021. godine

Američka državna podsekretarka za politička pitanja Victoria Nuland stiže u Moskvu 11. oktobra na dvodnevne razgovore s visokim ruskim dužnosnicima o bilateralnim i međunarodnim pitanjima nakon što su dvije zemlje ispregovarale sporazum o sankcijama kako bi omogućile posjetu, javljaju Reuters i Tass.

Ruski državni mediji izvijestili su da će se Nuland sastati sa zamjenikom šefa kabineta predsjednika Vladimira Putina, Dmitrijem Kozakom, višim pomoćnikom predsjednika Yuryjem Ushakovom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Sergejem Ryabkovim.

Kozak je glavni Putinov savjetnik za sukob na istoku Ukrajine između separatista koje podržava Moskva i vlade u Kijevu.

Uoči posjete, Moskva je pristala ukinuti ciljane sankcije usmjerene prema Victoriji Nuland, u pokušaju da spriječi njen dolazak u Rusiju.

U zamjenu za to, Sjedinjene Američke Države (SAD) uklonile su jednog ruskog dužnosnika sa svog popisa sankcija.

Ruski dužnosnik nije službeno identificiran, ali su ruski mediji su 10. oktobra naširoko izvijestili da se radi o vršiocu dužnosti zamjenika ravnatelja odjela za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva vanjskih poslova Konstantina Voroncova.

SAD i druge zemlje uvele su sankcije protiv određenog broja ruskih pojedinaca i entiteta nakon što je Moskve 2014. godine anektirala ukrajinsku regiju Krim i vojne, političke i ekonomske podrške Moskve separatistima u dijelovima istočne Ukrajine.

Moskva poriče da je umiješana u ukrajinske borbe.